Vill ha ett ungdomsråd

Elever från Gunnarsbyskolan 8B har till kommunen skickat in ett medborgarförslag där man kan läsa

– Vi vill ha ett ungdomsråd för att det är viktigt att vuxna ska få en inblick i vad ungdomarna tycker och tänker. Vi vill också att ungdomarna ska få delta i politiska frågor. Vi yrkar på ett lokalt inflytande forum för ungdomar. En nackdel är att det krävs personal som ska ha ansvar och hjälpa till när det behövs hjälp vid möten.

Detta till exempel lösas genom att ha ungdomsrådet inom skolverksamheten, att frivilliga politiker ställer upp eller att andra vuxna som ställer upp ideellt.

Hur?

Vi tänker att man kan ha ett samarbete med högstadieklasserna i kommunen. Vi vill även att ungdomar ska delta i demokratiska beslut och därför få bättre förståelse på hur vi ungdomar kan påverka.

Framtiden

Det gör det enklare för oss att förmedla hur andra ungdomar som inte är så insatta i det politiska systemet skulle kunna påverka. Det är även då enklare för politiker att få en uppbyggnad av politiska partier i framtiden kan få nya anhängare, därför att det bygger upp framtida politiker.

Ungdomar har bättre förståelse

Att ungdomsrådet utnyttjas av politikerna för att de själva ska kunna få igenom deras politik. Vi ungdomar har bättre förståelse än vad politiker tror så det hade gjort det mycket svårare för detta att ske.

Skapa möten

Ungdomsrådets viktigaste uppgift är att skapa möten. Möten där ungdomar träffas och får en dialog med tjänstemän och inflytande politiker. Ett ungdomsråd kan vara svårt att rekrytera och legitimera.

Sammanfattning

Vi vill yrka ett lokalt inflytande forum för ungdomar. Vi vill även att ungdomar ska delta i demokratiska beslut. Det är enklare för politiker att få en uppbyggnad av politiska partier i framtiden kan få nya anhängare, därför att det bygger upp framtida politiker. Vi ungdomar har bättre förståelse än vad politiker tror så det hade gjort det mycket svårare för detta att ske. Ungdomsrådets viktigaste uppgift är att skapa möten. Möten där ungdomar träffas och får en dialog med tjänstemän och inflytande politiker.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!