Viktigt för kommunpolitiker att hänga med i den digitala utvecklingen

Hela 94 procent av våra kommunpolitiker tycker det är viktigt att personer med kommunpolitiska uppdrag hänger med i den digitala utvecklingen. Det visar en undersökning bland 2 300 kommunpolitiker om digitala attityder, genomförd av Visma.

– Det är glädjande att de allra flesta kommunpolitiker ser det som viktigt att följa med i digitaliseringen. Politikerna är viktiga vägvisare i frågan och kan i stor utsträckning påverka digitaliseringstakten, säger Richard Börjesson, vd på Visma Consulting.

Den viktigaste anledningen för våra kommunpolitiker att hänga med i den digitala utvecklingen är för att bli mer effektiv i rollen som politiker (27 procent). Många värderar också att kunna interagera enklare och bättre med medborgarna (21 procent). På tredje plats kommer att kunna kommunicera med andra politiker och tjänstemän på bästa sätt (19 procent).

Kompetenskraft och effektivitet
Kommunpolitikernas digitala attityder skiljer sig från befolkningens. Av invånarna tycker sex av tio (61 procent) att det är viktigt att hänga med i den digitala utvecklingen. Bara 10 procent tycker det är oviktigt.

En av de främsta anledningarna för befolkningen att följa med i digitaliseringen är att förbli kompetenskraftig i arbetslivet (28 procent). Att bli mer effektiv är lika viktigt (28 procent). Att enklare och bättre kunna interagera med företag och myndigheter anger endast 16 procent som den viktigaste anledningen.

– I takt med att invånarna i kommunerna ser det som alltmer självklart att använda digital teknik är det nödvändigt för kommunpolitikerna att aktivt delta i utvecklingen. Som politiker måste man förstå sina väljare, både hur de agerar och vilka behov de har, inte minst de yngre väljarna som ägnar stor del av sitt liv åt sociala medier, säger Richard Börjesson.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!