Vikt är det vanligaste hälsoproblemet hos katter

Många kattägare tycker att det är svårt att hålla sina fyrbenta vänner i form och vikt är bland de vanligaste hälsoproblemen hos svenska katter. Det visar en undersökning från Arken Zoo som ger sina bästa tips på hur du hjälper din vän att hålla en hälsosam form.

Mat och vikt är det absolut vanligaste problemområdet för svenska djurägare – särskilt hos kattägare. I en undersökning från Arken Zoo, Sveriges största kedja inom zoofackhandel, har 1537 hund- och kattägare svarat på frågor om sina djurs hälsa. Där säger så många som 28% av kattägarna att deras missar har haft problem med just mat och vikt. 27% säger också att deras katt har en stor midja, jämfört med 14% bland hundägare

Bland de som deltagit i undersökningen tycker 30% att det är svårt att få katten att hålla vikten. Ett annat problem, som både kan leda till undervikt såväl som övervikt, är att många katter är kräsna när det kommer till maten de serveras. I undersökning svarar så många som 58% att deras katter är kräsna med vad de äter.

– Övervikt kan leda till hälsoproblem som ledproblem, diabetes och i slutändan ett kortare liv, och undervikt är som alla vet inte heller hälsosamt för våra fyrbenta vänner. Eftersom de själva inte alltid är så bra på att hålla vikten måste vi hjälpa dem att äta rätt mängd och framför allt rätt foder, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

7 tips för att hjälpa din katt att hålla formen

1. Fyll skålen med kvalitetsfoder. Det är skillnad på foder och foder precis som det är skillnad på den mat vi själva stoppar i oss. Läs innehållsförpackningen noga. Mer information på vad som är bra foder hittar du här: https://www.arkenzoo.se/ratt-foder-for-ditt-husdjur

2. Rutiner. Du som ägare bör sätta upp goda rutiner för utfodring och motion; i det här fallet förstår inte katten sitt eget bästa.

3. Håll koll på mängden. Oavsett vilken diet man följer eller vilken fodertyp man ger är det viktigt att inte överskrida den rekommenderade mängden per dygn i förhållande till kattens storlek.

4. Undvik människomat. Människomat innehåller ofta alldeles för mycket kalorier för våra husdjur. En vanlig kaloribov är att man bjuder små bitar vid köksbordet eller tv-soffan som sammanlagt kan bli en ganska stor mängd under ett dygn.

5. Belöningsgodis med måtta. När du ska belöna din vän med godsaker behöver det inte vara flera stycken samtidigt och du ska välja tillfällena med omsorg. Träning är kul och godis är ofta en motivator, men det är inte en måltid.

6. Håll koll på vågen. Väg din katt med jämna mellanrum.

7. Långsam måltid. Servera maten i aktiveringsleksaker eller en slow feed-matskål. Det stimulerar måltiden och gör den både längre och roligare.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!