Världens alla mödrar hyllades på Mammagalan på Kanal 5 och Dplay

Mammagalan blev en varm, känslosam och hoppfull kväll fylld av hyllningar, artistuppträdanden och gripande reportage. För andra gången någonsin delades Stora mammapriset, instiftat av tidningen Expressen, ut till två mammor vars fantastiska insatser gjort stor skillnad för många människor.  Galan sändes på Kanal 5 och Dplay på mors dag den 26 maj, till förmån för Läkarmissionen.

Mammagalan – en galakväll för världens alla mödrar – sändes för första gången någonsin förra året. På mors dag var det äntligen dags att återigen uppmärksamma, lyfta och prisa mammor. Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren guidade tittarna genom en varm och hoppfull kväll. Under galan delades Stora mammapriset ut och tittarna gavs möjlighet att bidra till Läkarmissionens viktiga arbete med att förbättra livsvillkoren för utsatta mödrar världen över.

– Genom Mammagalan vill vi lyfta och hylla alla fantastiska mammor som världen över kämpar för att ge sina barn ett bättre liv. Vi har återigen visat att vi tillsammans kan göra skillnad i vardagen för dessa mammor och vi vill tacka alla våra fantastiska tittare för engagemanget och gåvorna,  säger Henriette Zeuchner, VD Discovery Networks Sweden.

– Vi är tacksamma för alla som visar ett sådant stort engagemang för världens mammor, säger Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius.

Under galakvällen delades Stora mammapriset ut. Priset är instiftat av Expressen, och tidningens läsare har kunnat nominera mammor som de tycker förtjänar att lyftas och hyllas lite extra. En jury bestående av artisten Lina Hedlund, skådespelaren Bahar Pars, programledaren Kodjo Akolor, Expressens krönikör och reporter Atilla Yoldas samt Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius har sedan utsett pristagarna.

Paulina Bengtsson från Linköping blev våldtagen och såld till andra män av en man hon träffat på nätet. I dag driver hon föreningen Novahuset där hon hjälper andra kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp. Hon prisades för sitt engagemang och för att agera förebild för oss alla att stå upp mot det sexuella våldet. Sira Jokinen Lisse från Motala tog emot priset för att 2016 ha startat ”Världens mammor”, efter att Barnavårdscentralen i Motala slog larm om att många nyanlända mammor knappt lämnade sina hem. Tillsammans med Sira har mammorna fått utforska sina kommuner och lära sig mer om såväl den svenska kulturen som varandras kulturer.

Prisstatyetterna designades av mor och dotter Gynning, konstnärerna Agneta och Carolina.

– Vi är stolta och glada över att få dela ut vårt pris på Mammagalan och vara med och hylla alla fantastiska kvinnor. Årets vinnare är så värda priset, säger Bella Levy, TV-chef på Expressen.

Kvällen inleddes med ett Abba-medley framfört av Kühlers dansskolas musikalkör, ensemblen ur Mamma Mia! The Party samt programledarna själva, Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Peter Jöback framförde under galan låten ”How great it is” från sitt senaste album ”Humanology”. Även Mohombi uppträdde, med sin Melodifestivallåt ”Hello”. Dessutom fick tittarna följa med Sofia Wistam, Margaux Dietz, Agneta Sjödin och Özz Nüjen på reportageresor till några av Läkarmissionens projekt i Rumänien, Uganda, Kenya och Indien.

Denis Mukwege, som tilldelades Nobels fredspris 2018, skickade en videohälsning där han inte nog kunde understryka vikten av Läkarmissionens arbete för världens alla mödrar.

Mammagalan är ett samarbete mellan Kanal 5, Läkarmissionen, Brand New Content och Expressen. Galan producerades av Brand New Content och direktsändes på Dplay och Kanal 5 på mors dag, den 26 maj 20.00.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!