Varför tycker vi inte om turistfällor?

Hela världen är nu för tiden en turistfälla. Var man än hamnar i världen finns det alltid en fransman, tysk, ryss, spanjor, polack eller busslaster med besökare från olika länder! T o m i en miniby i Himalaya!

Är det inte lite av snobberi att anse att den här platsen jag besöker, är det för många andra som ser/har sett? Det är för många försäljare här, för mycket kommers, för många turister, för dyra restauranger.

Vi vill alla känna oss unika i vårt resande. Jag har varit på ett fantastiskt ställe, bott på ett otroligt hotell, badat vid en paradisisk strand.

Hur uppkommer en turistfälla?
En vacker plats, en spännande aktivitet, en annorlunda byggnad i ett land eller en region blir känd och genast strömmar det till massor av människor som vill se detta. Då kommer lokalbefolkningen (eller internationella affärs/hotellkedjor) på den geniala iden att de kanske kan få lite jobb skapat här, tjäna pengar till sina familjer.  Eftersom man inte har samma uppfattning om vad som är av god smak och tillvägagångsättet för försäljning, så kan det gå lite överstyr, enligt vår mening. Det kan bli för många försäljare, det kan vara för dyra produkter, för många turister så att man inte ser någonting, för mycket t-shirts och vykort etc. Vi känner oss lite lurade, på pengar, på själva attraktionen och varför gick man på det här egentligen?

Men så länge man är besökare i ett land, är man ju en turist! Ska man inte se det som landet är känt för, ska man undvika den kända stranden eller monumentet alla pratar om?

Vet man om i förväg att det kanske är mycket besökare eller att det är en massa kommers, kan man kanske njuta av utsikten eller byggnaden man har framför sig ändå. Och ta det hela lite med en klackspark?
Åker man till ett populärt ställe måste man nästan förvänta sig att det är en ”turistfälla” nu för tiden. Man hittar turistfällor i alla länder: i djupaste Amazonas i Brasilien, i högsta bergen i Vietnam, på vackraste ön i Mozambique. Det kommer alltid att finnas en fransman, tysk eller amerikan där. Svårt att leka “Dr Livingstone – I presume?”

Det finns knappt några stränder utan turister kvar, berg som inte klättras av andra, små unika restauranger som ingen annan ätit på längre. Det är så här världen ser ut idag!

Internet har kanske tagit död på unika ställen i världen när alla basunerar ut sina smultronställen? – genast kommer det nyfikna som vill se eller uppleva det här unika. Tillgängligheten av sätt att resa på gör att det är så mycket människor i omlopp och alla är nyfikna!

För att undvika turistfällor måste man då åka till ställen som inte är kända, platser där ingen har varit – är det värt det? Ska man inte resa alls? Jag har inget svar- det får du klura ut själv. Det är ju du som ska resa.

En annan aspekt är att vissa platser inte är gjorda för dig utan för andra nationaliteter. Olika länder har olika smak! Ryssar och kineser har helt andra prioriteringar vad gäller resor och besök av platser. En europé har oftast en annan uppfattning om vad som är charmigt, mysigt och typiskt för just den här destinationen.
Vissa nationaliteter vill t ex inte alls bo på ett intimt mysigt, enkelt, hotell, utan på en stor, lyxig resort med casino, som kanske de flesta svenskar skulle tycka var hemskt!

Självklart kan man bli jättebesviken, men det är också intressant att se att det man trodde var något unikt kanske inte var det. Man kanske alltid ska försöka tänka på att det finns en risk att det är en “turistfälla”.

Ska man undvika ”turistfällor”? Det beror på. Tänk på att man faktiskt också kan lära sig om landets kultur, konst och språk trots att det kanske känns just då som ett meningslöst besök. Det kan bli kul att känna igen sig, när man kommer hem, när man ser en film eller läser om det i en bok. Om inte annat kan man berätta om den där “förfärliga turistfällan” man hamnade i, när man kommer hem och så kan det istället bli ett festligt minne att berätta om vid middagsbordet!

Var stolt över att vara en TURIST! 

PS: Många platser lider av turistinvasion (lysande exempel är Barcelona), men det kanske jag tar upp i ett annat blogginlägg, det är en annan aspekt som bör föras fram.

http://voyagebyme.se/blogg/2018/03/19/turistfalla-eller-inte/

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!