Var tredje kvinna arbetar med smärta

En ny undersökning genomförd av Kantar Sifo visar att mer än hälften av de svenskar som dagligen arbetar vid bildskärm, 1,9 miljoner människor, har känt smärta i arm, axel eller nacke. Andelen kvinnor är klart överrepresenterade i undersökningen. Så många som var tredje svensk kvinna är drabbad av smärta.

Drygt 1100 000 kvinnor, 69 procent, av de som arbetar vid en bildskärm har känt smärta. Det kan jämföras med antalet män som är cirka 800 000. Antalet kvinnor totalt mellan 18-64 år är cirka 3 000 000. Det betyder att var tredje kvinna i Sverige känt smärta vid bildskärmsarbete. Det visar en färsk undersökning genomförd av Kantar Sifo om svenska folkets upplevelse av att arbeta vid bildskärm.

– En teori till skillnaderna i resultatet mellan könen är att kvinnor generellt sett har mer monotona arbetsuppgifter. Kvinnor är också i högre grad drabbade av stressrelaterade besvär som ökar muskelspänningar. Det i sin tur ökar risken för besvär vid arbete framför bildskärm. Det kan vara andra åtgärder som också behövs för att minska problemen hos kvinnor. Hur de ska utformas är något som kan behöva ytterligare forskning, säger Anders Ehnbom, VD Mousetrapper.

Tiden framför bildskärm är i princip konstant hela arbetslivet. 92 procent av de yngsta (18-29 år) spenderar minst 2 timmar framför bildskärmen på jobbet varje dag. Bland de äldsta (50-64 år) är det 91 procent. Undersökningen visar hur vi har det på jobbet men adderar vi tiden vi spenderar med alla våra surfplattor, smartphones och datorer så lägger de flesta av oss ytterligare ett antal timmar under en dag framför en bildskärm

– Vi riskerar ett folkhälsoproblem som vi behöver diskutera och hantera för att minska skadorna eftersom musarm kan förebyggas men är svår att helt bli av med. Med undersökningen hoppas vi kunna bidra till ökad insikt om problemet och om vikten av bra ergonomi och tekniska hjälpmedel för att förebygga smärta vid bildskärmsarbete, säger Anders Ehnbom.

Fakta ur undersökningen:
•57 procent av de tillfrågade i undersökningen, vilket motsvarar 1,9 miljoner svenskar, uppger att de har känt smärta vid bildskärmen.
•69 procent av de kvinnor som arbetar vid en bildskärm har känt smärta.
•64 procent av de unga (18-29 år) har upplevt smärta vid bildskärmen.
•57 procent har provat någon form av teknisk lösning och av dessa svarade 71 procent att det anser att det hjälpt. 84 procent har provat ett höj- och sänkbart skrivbord, 54 procent en ny mus. Ny stol och tangentbord har provats av cirka 35 procent och 16 procent uppger ”något annat” som svar.

Ergonomiska övningar för att förebygga smärta vid bildskärmsarbete:
Några enkla övningar kan vara att: Sträck ut armarna framför dig, håll ihop händerna och känn att skulderbladen sträcks isär. Håll positionen i 5-15 sekunder. Spreta med fingrarna och knyt näven växelvis. Upprepa 10 gånger med varje hand och känn hur spänningar släpper. Trötta ben hjälps av att med fötterna i golvet lyfta hälarna. Upprepa gärna 20 gånger. Axelsmärtor kan förebyggas om du ställer dig upp med höger ben framför det vänstra i en dörröppning. Sätt höger hand (vänster om du är vänsterhänt) i ländryggen med handflatan utåt. Sätt armbågens baksida mot dörrkarmen och töj försiktigt i 5-10 sekunder genom att du lutar överkroppen bakåt. Då åker armbågen framåt. Slappna av och upprepa ett par gånger.

Ergonomiska lösningar för att förebygga smärta vid bildskärmsarbete:
Byt ut den traditionella musen mot ett ergonomiskt pekdon som förebygger exempelvis musarm. Ett sådant alternativ är Mousetrapper som är utformad för att skapa en naturligt ergonomisk position så att armbågen hamnar innanför axeln, vilket drastiskt minskar problemen med smärta i arm, axel och nacke. Höj- och sänkbart skrivbord har flera fördelar. Dels kan du enkelt se till att du sitter rätt genom att kontrollera att armbågarna är i höjd med skrivbordet när du sitter avslappnat med rak rygg. Den uppenbara fördelen är annars att man enkelt kan variera mellan stående och sittande. Stående har fördelen att du aktiverar fler muskler om du samtidigt flyttar vikten då och då mellan benen. Ett tips är att stå och arbeta direkt efter lunchen, vilket är en fördel för matsmältningen. Sitt rätt med en stol som du kan justera. En lätt framåtlutad ställning är att föredra. Fötterna ska stå stadigt på golvet och se till att ländrygg och underarmar får att bra stöd.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!