Var femte svensk kan tänka sig att sluta shoppa under ett år

Närmare åtta av tio svenskar kan tänka sig att avstå shopping under en period och så många som var femte kan tänka sig avstå från att köpa nya saker eller kläder under ett år eller mer. Det visar en undersökning gjord av Blocket i samarbete med Kantar Sifo.

– Många vänder sig till begagnatmarknaden i sin önskan att avstå nykonsumtion, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Svenskarna köper nya saker för i genomsnitt 1100 kronor i månaden och sju av tio (70 %) anger att de någon gång köpt något som de sedan aldrig använt. Med andra ord köper många mycket som belastar miljön, plånboken och som tar upp plats. Men ett trendbrott kan vara på väg.

När Kantar Sifo frågade svenska folket “hur länge skulle du kunna tänka dig att avstå från att köpa nya saker eller kläder?” svarade nästan åtta av tio (78 %) att de kan tänka sig att avstå shopping, men längden på uppehållet varierar. Nästan sex av tio (57 %) svarar att de inte kan tänka sig att leva köpfritt i mer än ett halvår. Nio procent skulle inte kunna tänka sig att sluta shoppa överhuvudtaget medan var femte svensk (19%) kan tänka sig att vara köpfri i ett helt år eller mer.

Den främsta anledningen för svenskarna att avstå shopping under en tid är för att spara pengar (27 procent), följt av “inte belamra hemmet med en massa nya saker” (19 %), och “för att visa hänsyn till klimatet och miljön” (18 %).

– Ett år kan kännas som en lång tid men med en bra plan och ett tydligt mål är det fullt genomförbart att avstå från att köpa nya saker eller kläder under en sådan period. Utbudet på andrahandsmarknaden är stort och ofta går det att hitta just det man söker, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Sammanfattning av undersökningen:
•Medelsvensken köper nya saker och kläder för i snitt 1100 kronor/månad.
•57 % av svenskarna kan tänka sig att vara köpfria i max sex månader medan 9 % inte skulle kunna tänka sig att vara köpfria överhuvudtaget. Var femte (19 %) kan tänka sig vara köpfria ett år eller mer.
•27 % skulle avstå shopping för att spara pengar, 19 % för att inte belamra hemmet med en massa nya saker och 18 % för att visa hänsyn till klimatet och miljön.
•7 av 10 (70 %) har någon gång köpt något som de sedan aldrig använt.
•55 % av svenskarna säger sig ha blivit mer eller mycket mer positivt inställda till att köpa och sälja begagnat under de senaste tre åren.

Regionala skillnader:
•Var tredje gotlänning (34 procent) skulle avstå shopping främst av hänsyn till klimatet och miljön.
•Norrbottningarna skulle avstå shopping främst för att spara pengar (43 %)
•Västerbotten är det län där flest skulle kunna tänka sig en shoppingfri period under ett år eller mer (24 procent).
•Blekingeborna är de som allra minst kan tänka avstå från shopping under ett år eller mer (7 %)

Blockets tips för en shoppingfri period:

1. Rannsaka dig själv
Börja med att se över vad det är du köper och hur mycket du faktiskt handlar för varje månad. Är det spontanköp av kläder eller inredningsprylar till hemmet? Genom att kategorisera dina utgifter kan du lättare få en överblick av vart dina pengar hamnar – och om de läggs på saker som du faktiskt behöver eller inte.

2. Sätt upp ett tydligt och realistiskt mål
Om du inte har testat en shoppingfri period tidigare kanske tanken på att inte köpa nya saker under ett helt år kan kännas skrämmande. Sätt istället ett tydligt och realistiskt mål, som exempelvis att inte köpa nya kläder på tre månader eller att rusta upp/göra om de möbler och saker du redan har hemma istället för att införskaffa nya.

3. Handla begagnat istället
En shoppingfri period behöver inte betyda att du inte kan unna dig “nya” kläder eller saker alls. Andrahandsmarknaden är full av fynd och kan ofta erbjuda just det du letar efter, vare sig det är ett par skor eller en cykel. Att shoppa second hand gör både miljön och plånboken en tjänst, då du ofta sparar en rejäl slant och samtidigt undviker produktionen av nytillverkning.

4. Utvärdera upplevelsen
När din shoppingfria period har nått sitt slut – utvärdera upplevelsen! Var det svårare eller enklare än du trodde? Hur mycket pengar har du uppskattningsvis sparat? Är det något specifikt inköp du har saknat under tiden? Du kommer förmodligen inse att du har allt du behöver eller att det som saknas går att hitta second hand, vilket kanske gör det lättare att dra ner på shoppingen även när perioden är över.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!