Välstekt med Scanpan – Pilgrimsmusslor

Att steka en perfekt biff kräver precision – detsamma gäller en bit fisk, pilgrimsmussla eller kycklingfilé. I Välstekt med Scanpan visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du blir en stekare i världsklass genom att steka i rätt temperatur, tid och stekpanna.

Pilgrimsmussla

Pilgrimsmussla är en riktig delikatess, men det är något av en konst att steka musslorna på rätt sätt. Temperaturen ska vara hög och tillagningstiden kort. Om du steker dem för länge blir köttet segt och nästan gummiaktigt. En minut på ena sidan, en halv minut på andra sidan, plus lite salt och smör i pannan – det är allt som krävs. Då får pilgrimsmusslan en karamelliserad yta och en härlig, mjuk insida.

Thomas använder en rostfri stekpanna utan beläggning när han steker pilgrimsmussla. När du steker på hög värme är en obelagd panna att föredra, eftersom den är mer värmetålig än en belagd panna. Viktigt att tänka på är att inte pilla för mycket på det du steker i pannan. En rostfri panna fungerar ungefär som en grill. Till en början kan råvaran fastna i stekpannan, men så snart porerna har stängts igen ger pannan efter.

Stektips!
• Stek på hög temperatur
• Stek under kort tid
• Glöm inte smöret
• Använd en rostfri stekpanna

Se Scanpans obelagda pannor från Fusion 5 här

Recept med pilgrimsmussla

Testa Thomas pilgrimsmussla med brynt smör-hollandaise, svampbuljong och hyvlade champinjoner.

En underbar förrätt som garanterat gör succé på middagsbjudningen!

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!