Utveckling i Noresund skrotas

Det var 2007 det begav sig och en storsatsning i Skarbol var högst aktuell. Den gamla herrgården vid Noresund hade varit till salu länge och Edas dåvarande kommunalråd, Hans-Peter Jessen sa att
– Jag har varit aktiv i politiken i 25 år och under hela tiden har man talat om att utveckla området runt Noresund och 2003 beslutade kommunfullmäktige att man skulle sälja området.

Räddningen för Noresund verkade vara de kapitalstarka spekulanterna förre SAS-chefen Jan Carlzon, Mikael Solberg, vd för klädkedjan RNB, Jan Sjökvist, med ett förflutet inom byggbranschen (bla som vd för NCC), John Wallmark, Göran Blomberg och Henry Reis.

Satsningen vid Noresund skulle genomföras genom bolaget Noresunds Utvecklingsbolag vilka nämnda delägare i företaget även är delägare i företaget Oden Anläggningsentreprenad AB, ett av Sveriges största markberedningsföretag. Ambitionen var att utveckla området runt Noresunds herrgård, ett område på ca 160 hektar.

Ingenting blev av det konferenshotell, rekreationsanläggningar och närmare 500 bostäder som skulle göra området kring Noresunds golfbana till en attraktiv resort och nu avvecklas bolaget Utveckling i Noresund AB av Eda kommun.

I kommunens årsredovisning 2017 så gjordes en nedskrivning av aktievärdet i Utveckling i Noresund AB till 0 kr i syfte att avveckla bolaget under 2018.
Förvaltningen föreslår fullmäktige att besluta om att bolaget träder i likvidation. Kommunen ansvarar för de kostnader som uppstår i samband med likvidationen ca 50 tkr. Kommunen efterger också de skulder som bolaget har till kommunen, ca 122 tkr.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!