Upp till 53 % skillnad i pris mellan dyraste och billigaste försäkringen

Färsk statistik från Insplanet visar att priserna kan variera så mycket som 53 % mellan den billigaste och den dyraste försäkringen. Det innebär att det kan skilja upp till 4 795 kr mellan de billigaste och dyraste bilförsäkringarna. Prisdifferensen skiljer sig dels geografiskt, men också i ålder och bilmärke.

Prisskillnaderna störst i Stockholm

Bilägare i Stockholms län är de som kan spara mest på att man har rätt bilförsäkring. I Stockholms län ligger snittpremien på 5 979 kr, vilket är den högsta snittpremien i Sverige. Men det är också här som priset varierar som mest från lägst till högst, med hela 4 795kr!

Länet som har procentuellt högst prisskillnad är Jämtland, där priset varierar med 3 388 kr.

Prisskillnader per ln

Försäkringsbolagen beräknar risk olika

Bilförsäkring är en standardiserad produkt, vilket innebär att en försäkring ska täcka ungefär samma skador oavsett vilket bolag den är hos. Trots detta kan samma person få stora skillnader i pris från olika bolag.

En stor anledning detta är att försäkringsbolagen beräknar risk på väldigt olika sätt. Därför kan samma person belastas med så mycket som 53 % högre premie hos ett bolag än hos ett annat.

Frskringsbolagen berknar risk olika

I tabellen ovan kan vi se en jämförelse gjord med en Volkswagen Passat som testbil. Bilen är från 2016, och ålder på föraren är 39 år. Pris som jämförs är halvförsäkring, eftersom vagnskadegaranti oftast ingår för bilar som är tre år eller nyare.

Som vi kan se skiljer sig priset med hela 53%! Där SafeTown försäkring erbjuder lägst pris medans TryggHansa erbjuder samma försäkring men med en 53 procentig ökning i pris.

Bilförsäkring är en standardiserad produkt. Standardiserad betyder att en helförsäkring hos samtliga bolag täcker ungefär samma skador. Så hur kommer det sig då att priserna kan variera med så mycket som 53%?

Så här svarar Tomas Jonson VD på Insplanet på den frågan.

“Försäkringsbolagen har olika målgruppsstrategier. Vilket också kan variera över tid beroende på hur deras befintliga portfölj ser ut mot vad de har för målsättning. Därtill har försäkringsbolagen olika syn på risk och även prissättningen av olika risker. Av den anledningen kan det skilja sig många tusenlappar för samma person och bil beroende på försäkringsbolag. I snitt sparar våra kunder 1 800 kr per år, men ofta är det betydligt mer än så.”

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!