Unga vill e-handla hållbart

89 procent av unga mellan 13 och 26 år som e-handlar skulle välja ett mer hållbart leveransalternativ även om det innebar en längre leveranstid. Det visar en ny undersökning från PostNord om ungas e-handlande.

E-handeln slår nya rekord varje år och omsatte 77 miljarder kronor under förra året – särskilt stor är e-handeln bland unga och unga vuxna. Undersökningen, gjord i samarbete med Kantar Sifo visar att 92 procent av svenskarna mellan 13 och 26 år e-handlar. Nära hälften, 45 procent, av Sveriges unga mellan 13 och 26 år e-handlar regelbundet, minst en gång varje månad. Hela 89 procent av dem skulle välja ett mer hållbart leveransalternativ även om det innebar en längre leveranstid. Det här är sannolikt en reflektion av att unga idag ser klimat och miljö som den viktigaste politiska frågan, som Kantar Sifos undersökning Ung Opinion visar.

– Svenskarna handlar väldigt mycket på nätet och vi ser detta även långt ner i åldrarna. Särskilt intressant är att många av de yngre också har en stor medvetenhet kring hållbarhet. Det visar sig i hur de resonerar kring exempelvis transportval men också i inställningen till andrahandshandeln, säger Arne Andersson e-handelsexpert på PostNord.

Undersökningen, som är en del av Kantar Sifos Ung Opinion, visar samtidigt att endast 6 procent av de tillfrågade låter det mest hållbara alternativet avgöra vilken typ av leverans de väljer idag. Priset är snarare en viktigare faktor – 41 procent av de unga svenskarna väjer det billigaste leveransalternativet.

– Vilken leverans du väljer har kan ha stor betydelse för din klimatpåverkan när du beställer från nätet. Att beställa produkter som du vet att du kommer skicka tillbaka är också en klimatbov att ta hänsyn till om du vill e-handla mer hållbart, säger Sofia Leffler Moberg, global hållbarhetschef på PostNord.

Var tionde person i åldersspannet 16 till 18 år har under den senaste månaden e-handlat en produkt i flera färger eller storlekar och i förväg vetat om att de kommer att returnera minst en av produkterna. Undersökningen visar också att majoriteten av e-handeln sker från webbutiker, där mer än sex av tio unga svenskar (13–26 år) uppger att de har handlat den senaste månaden (61 %). 17 procent av de tillfrågade har handlat direkt från varumärket och 12 procent från en second hand-sajt.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!