Unga solar smartare än sina föräldrar

Svenskar tillhör de européer som solar allra mest när vi är ute och reser. I snitt ligger vi i solen närmare fyra timmar om dagen på semestern – totalt 50 timmar under en tvåveckorssemester!  Men vi har blivit bättre på att smörja in oss. Det visare en undersökning bland 2000 svenskar som Travellink, Nordens ledande onlinebyrå, har tagit fram.

Statistiken visar hur vi har blivit duktigare på att skydda oss mot solen. De som är mellan 20-29 år är försiktigare än den äldre generationen och ser till att smörja in sig ordentligt. 90 procent i åldrarna 20-29 år använder solskydd idag. Bland de som är över 60 år, använde bara 54 procent det när de var i samma ålder och 26 procent slarvar fortfarande.

– Det betyder att dagens 20-29 åringar är 5 gånger mer försiktiga i solen än vad deras föräldrar var, säger Maryline Morini, chef över kundkommunikationen på Travellink.

Svenska kvinnor är lite försiktigare i solen än män. I snitt smörjer bara 3 av 4 män in sig med solskydd idag, men hela 9 av 10 kvinnor. 71 procent av svenskarna använder en solskyddsfaktor som är högre än 15.

– När svenskar väljer solkräm, är det viktigaste att det är ett betrott märke, följt av att det ger bra skydd mot UV-strålning och har hög solskyddsfaktor. 21 procent av de som är 60+ köper aldrig solskydd, jämfört med 5 procent av 20-29 åringarna, säger Maryline Morini.

I snitt spenderar svenskarna 3,55 timmar i solen varje dag när de är på semester. Det kan jämföras med fransmännen som bara solar i snitt 2 timmar/dag under semestern, följt av spanjorer (2,16 tim/dag) och italienare (2,6 tim/dag).

– Att sola och bada är det som toppar när svenskar väljer resmål. 56 procent väljer semester efter var det finns bra ständer, säger Maryline Morini.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!