Tv-serien Das Boot

Foto:  Nik Konietzny /Bavaria Fiction GmbH

Den tysk-amerikanska tv-serien Das Boot är en berättelse om överlevnad, men också om val som måste göras. Serien är en fortsättning på den Oscarvinnande filmen Das Boot (1981) och utspelar sig hösten 1942, då u-båtskriget blivit allt mer brutalt. Serien är regisserad av Andreas Prochaska, en av Tysklands mest framgångsrika filmskapare som bland annat vunnit en Emmy för Das Wunder von Kärten (A Day for a Miracle).

Seriens manus har två utgångspunkter: en baserad på det som händer på land, där motståndsrörelsen växer sig allt starkare, samt en baserad i och kring livet på den tyska u-båten U-162.

Klaus Hoffman (Rick Okon) är befälhavare för de 40 i besättningen som ger sig ut på sitt första uppdrag i ett allt mer brutalt krig, instängda i ett fartyg under ytan. Kommer de att ta sig tillbaka i land levande? Samtidigt snurrar Simone Strassers (Vicky Krieps) värld allt snabbare. Hennes värld är splittrad och hon måste hela tiden navigera mellan bedrägeri och svek samtidigt som hon övervakas av Gestapo.

Rollerna i Das Boot spelas av bland andra Tom Wlaschiha (Game of Thrones), Lizzy Caplan (Masters of Sex), Vincent Kartheiser (Mad Men), James D’Arcy (Marvel’s Agent Carter), Thierry Frémont (Just un regard), August Wittgenstein (The Crown), Rainer Bock (Inglouious Bastards.

Filmen från 1981 byggde på Lothar-Günther Buchheims roman med samma namn (1973) och hans uppföljande romanen, Die Festung (1995). Inspelningen gjordes i La Rochelle, Frankrike, Prag, München och Malta.

SVT Play  från lördag 16 mars kl 02.00

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!