Tusen dagar i Sverige

Foto: Gustav Ahlgren /SVT

Tusen dagar. Så länge följer dokumentärserien Tusen dagar i Sverige” tre familjer som kom till Sverige med flyktingvågen 2015. Serien skildrar närgående deras försök att skapa sig ett nytt liv och en ny framtid i Sverige.

För att rädda sin familj gör Morteza från Afghanistan sig oumbärlig på en stolsfabrik. Han satsar allt på jobbet och hoppas att det kommer öka familjens chanser att få stanna i Sverige. När de omplaceras måste han pendla nio timmar om dagen för att för att behålla sitt jobb. Mortezas hustru Ferdina har svårt att hantera ensamheten på asylboendet och Mortezas plan för att rädda sin familj får konsekvenser ingen hade räknat med.

Tonåringen Ayla, från Damaskus i Syrien, har en dröm om att bli sångare och hennes talang öppnar dörren till en av Sveriges bättre musikskolor. På asylboendet i Stockholm bor hon trångt i ett rum tillsammans med övriga i familjen. Men när pappan lyckas hitta ett hus som han får hyra i Småland väljer Ayla att följa sin dröm istället för sin familj. Hon blir ensam kvar i Stockholm med musikskolan som enda fasta punkt. Det visar sig bli ett beslut som tvingar henne att bli vuxen snabbt.

I Skåne vill ensamstående trebarnsmamman Mirfat från Aleppo visa hela världen att hon kan klara sig själv. Hon bor med sina barn på ett asylboende i Ängelholm i väntan på sitt uppehållstillstånd. Det blir en lång väntan. När Mirfat till slut får lämna asylboendet efter ett år och nio månader så innebär det att hon måste flytta från Ängelholm till Malmö med sina tre barn. Ett nytt liv väntar henne, men också de tre barnen, som trivs med vänner och skola i Ängelholm. De flyttar till Malmö med dubbla känslor.

När 2015 var över hade 162 000 flyktingar kommit till Sverige. Tusen dagar i Sverige är berättelsen om hur det gick för några av dem. Alla tre delar publicerades på SVT Play söndagen den 24 mars.

Medverkande:

Ayla kom till Sverige när hon var 16 år. Hon flydde från Damaskus i Syrien tillsammans med sin pappa Hossam, styvmamman Zuhour och småbröderna Wisam och Hossam. I Syrien arbetade pappan som glashantverkare och styvmamman var lärare i fysik. Kvar i Syrien är Aylas mamma.

Mirfat var 28 år när hon kom hit med sina tre barn, Ahmad tolv år, Nadin nio år och Hanin som är tre år. De kom från Aleppo i Syrien där Mirfat slutade studera efter grundskolan och var hemmafru.

Morteza var 30 år och hans fru Ferdina 23 när de flydde hit från Iran med dottern Reyhan, tre år. De är afghaner och levde som papperslösa i Iran. Morteza är född och uppvuxen i Iran, utan rättigheter, som barn till illegala flyktingar. Han arbetade som försäljare i Irans marknadskvarter. Ferdina föddes i Afghanistan, hon saknar utbildning och har aldrig arbetat utanför hemmet.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!