Tunnbrödets svenska historia berättas i ny bok

Foto: Johan Gunséus

Bagarstugor, snabbmatskök och världens största tunnbrödsbageri – den svenska tunnbrödskulturen har en lång historia, numera med förgreningar över hela landet. Den 11 maj firas Tunnbrödets dag och lagom till dess släpps boken om tunnbrödets historia och utbredning.

Med en historia som sträcker sig tillbaka åtminstone till 1500-talet, är tunnbrödet idag omtyckt till såväl picknick och frukost som till lyxiga tilltugg. Men så har det inte alltid varit. Under långtid var tunnbröd stapelföda främst på landsbygden i norr, och det enda bröd som stod till buds för att mätta hungriga munnar. Numera äts tunnbröd som komplement och delikatess och är tillgängligt i hela landet. För första gången presenteras ett samlat verk över tunnbrödets historia, dess olika varianter från norr till söder samt beskrivningar över hur tunnbröd kan både bakas och avnjutas på bästa sätt. Boken är framtagen av Tunnbrödsakademin med stöd av Polarbrödsgruppen.

Tunnbrödetsdag 11 maj
Boken “Tunnbrödet – en läcker historia”, skriven av Tunnbrödsakademin, släpps lagom till Tunnbrödets dag som sedan 2015 alltid firas andra lördagen i maj runt om i hela landet.

– Tunnbröd finns i en mängd lokala varianter runt om i landet. Hårda, mjuka och sega, bakade på potatis, kornmjöl, ärtmjöl och rågmjöl, vassle, vatten och blod, kryddade med anis och fänkål eller bara salt. Det är så spännande med den rika tunnbrödskulturen. Vi hoppas att boken ska göra fler människor nyfikna på att både baka och äta tunnbröd, säger Anki Berg, bokens huvudförfattare.

“Tunnbrödet – en läcker historia”
Boken om Tunnbrödets historia finns att köpa från och med 9 maj på Adlibris, Bokus och hos utvalda lokala återförsäljare till ett pris från cirka 350 kr.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!