Trygghet och sol i topp när svenskarna reser i höst

Det ostadiga sommarvädret på hemmaplan har skapat ett stort sug efter solresor i höst. Högst på topplistan hamnar resmål som Gran Canaria, Teneriffa och Phuket. Förutom att dessa områden upplevs som säkra jämfört med många andra destinationer erbjuder de även varma temperaturer och sol.

– Det vi märker bland våra resenärer är att trots en ökad oro i världen fortsätter vi ändå att resa. Många svenskar reser flera gånger per år och låter varken terrorhot eller naturkatastrofer hindra reslusten särskilt mycket. Det vi dock kan se är att även om man reser så väljer många att resa till länder som känns lite tryggare. I somras såg vi att resmål på nära håll ökade, men under höst och vinter behöver man resa lite längre för värme och sol. Kanarieöarna har alltid varit populärt bland oss svenskar, men i år ser vi en tydlig ökning som förmodligen beror på att ögruppen hittills varit förskonad från såväl terror som naturkatastrofer, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Även om toppen på listan liknar förra årets så har det hänt en del på topp 10. Miami klättrar och New York trillar ur. Mycket troligt är att det är det stora intresset för kryssningar, vilka ofta avgår från Miami, som gör att de hamnar så högt. Även Fort Lauderdale i Florida klättrar in på listan, mycket tack vare Norwegians linje hit. Det blir intressant att se hur stormen Irma påverkar det här, om vi fortfarande kommer kryssa lika mycket som innan. I dagsläget ser vi fortfarande ett stort intresse för området. Dubai kliver in som nykomling på sjunde plats och här är det nog främst klimatet, flygtiden och att man vill upptäcka en ny kultur som lockar. I Thailand ökar resandet direkt till Krabi som därmed passerar Bangkok. Resmål som lockar på nära håll är London och Malaga som hamnar på femte respektive nionde plats.

– Även under höstlovet vecka 44 ser topplistan likadan ut och för att inte behöva lägga hela reskassan på biljetterna gäller det att boka nu. Tänk på att det finns stora möjligheter utanför chartervärlden om du skulle känna att just den resformen inte passar dig. Prisvärda alternativ är kryssningar samt att skräddarsy resan tillsammans med en av våra specialister för att hitta rätt resmål, hotell och antal dagar du vill vara borta. På det sättet sparar du pengar och framför allt tid som är en bristvara i dagens samhälle, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.