Trots solens skadliga UV-strålning använder fyra av tio svenskar inte solglasögon

Solens UV-strålar kan på sikt orsaka ögonsjukdomar, och bästa skyddet är CE-märkta solglasögon. Men fyra av tio svenskar använder inte solglasögon alls sommartid, och en majoritet av befolkningen är inte medvetna om solens skadliga strålning. Det visar en färsk Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Synskadades Riksförbund och Specsavers.

I Sverige älskar vi solen och tar helst varje tillfälle att vara utomhus så mycket det bara går under sommarhalvåret. Men alla är inte medvetna om att regelbunden vistelse i solljus utan solglasögon kan orsaka flera olika ögonsjukdomar. 

Det överlägset bästa skyddet mot solens UV-strålar är att använda CE-märkta solglasögon med UV-skydd. Men 38 procent, nära fyra av tio svenskar har inte för vana att använda solglasögon en solig sommardag. Det visar undersökningen som Sifo har gjort på uppdrag av Synskadades Riksförbund och Specsavers.

– Undersökningen visar att det finns stor okunskap om riskerna med UV-strålningen. Om fler använder solglasögon med UV-skydd drabbas färre av ögonsjukdomar i framtiden. För att vara på säkra sidan bör man undvika att köpa solglasögon på exempelvis stranden. Det finns också solglasögon som inte är lämpliga vid bilkörning och till havs. Går man till en optiker får man professionell hjälp och råd samt vet säker att man köper CE-märkta solglasögon, säger Caroline Schiller, produktchef och optiker på Specsavers.

Grå starr och åldersförändringar i gula fläcken är de två vanligaste ögonsjukdomarna i Sverige, som en miljon svenskar har haft eller lever med. Att dessa ögonsjukdomar kan orsakas av UV-strålning är en klar majoritet svenskar, 60 procent, inte medvetna om, enligt Sifo-undersökningen

Det finns alltså ett viktigt upplysningsarbete att göra, och därför samarbetar Synskadades Riksförbund och Specsavers kring temat ”Tillsammans för en bättre ögonhälsa”.

– Kunskaperna och medvetenheten måste förbättras om att risken för ögonsjukdomar ökar när vi utsätter våra ögon för solljus och UV-strålning. Att använda solglasögon som skyddar från UV-strålning är ett effektivt skydd, säger Neven Milivojevic, intressepolitisk chef på Synskadades Riksförbund.

Att upplysa och informera om betydelsen av att skydda ögonen är ett viktigt långsiktigt arbete:

– Vi behöver lära oss att ögonen, precis som huden, behöver skydd mot solen, säger Caroline Schiller.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!