Tre vanliga fel föräldrar gör när de sparar till barnen

Som förälder vill du självklart ge dina barn en bra start i livet. Att spara är stort, men att spara rätt är större. Skillnaden mellan rätt och fel är tyvärr gigantisk när det gäller slutresultatet och det kan skilja väldigt stora belopp beroende på vilka sparbeslut du fattar i dag. Av Länsförsäkringars undersökning om barnsparande går det att identifiera tre vanliga fel som föräldrar som sparar till barn idag gör, varav de flesta är lätta att åtgärda. Undersökningen är genomförd av Novus bland 2 500 föräldrar.

  1. Föräldrar sparar inte regelbundet 

Sparmogulen Warren Buffett lär en gång ha sagt de bevingade ord som är nyckeln till ett framgångsrikt sparande ”do not save what is left after spending, but spend what is left after saving”. En stående överföring från lönekontot i början av månaden gör att du inte ens tänker på sparande och anpassar dina utgifter efter det som finns kvar efter att du har sparat. Tyvärr gör fortfarande en del föräldrar, 15 procent, precis tvärtom när de ska spara till sina barn och sätter in pengar först när det blir något över.

– En stående överföring varje månad är det absolut bästa sättet att se till att sparandet blir av. Det är så lätt att det är mer månad än pengar kvar i slutet på månaden. Känns det som du inte har råd kan du alltid börja med en mindre summa och öka på om det sedan visar sig att du har råd med mer. Men då har du i alla fall fått in det regelbundna beteendet, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

  1. Föräldrar sparar på bankboken

Många föräldrar sparar fortfarande på bankkonto till barnen, trots att det handlar om pengar som ofta ska växa på lång sikt. Med dagens låga räntor riskerar det att över tid urholka kapitalet, eftersom pengarna minskar i värde i takt med inflationen. 48 procent av föräldrarna i vår undersökning svarar att de sparar till barnen på bankkonto.

– Det är förstås bra att också ha en lättillgänglig buffert om en plötslig utgift för barnen uppstår, men kanske är det bättre att ta höjd för det i din eller familjens allmänna buffert? Över tid har aktiemarknaden historiskt sett gett bäst avkastning och det vore synd att inte ge barnens pengar möjligheten att växa till sig över tid, säger Emma Persson.

Resultatet från undersökningen visar också att den grupp föräldrar som har lägre inkomst oftare uppger att de sparar på bankboken än familjer med högre månadsinkomst. Bland familjer som har en inkomst som överstiger 55 000 kronor uppger 70 procent att de sparar i fonder. Motsvarande siffra för familjer med en inkomst på mellan 30 000 till 35 000 sparar 45 procent i fonder.

– Även om du inte har för vana att spara på aktiemarknaden, är det idag inte särskilt svårt att starta ett fondsparande. Med några enkla klick kan du göra det digitalt och hos de flesta banker kan du få hjälp med att välja fonder. Var inte heller rädd för att ta hjälp, det borde vara lika självklart att gå till banken att få hjälp på samma sätt som vi går till tandläkaren när vi får ont i en tand. Vi behöver experthjälp på vissa områden i våra liv, det är inte konstigare än så, säger Emma Persson.

  1. Föräldrar sparar i barnets namn

Det är en tankevurpa som är lätt att göra: att barnets sparande självklart ska stå i barnets namn. Men det många inte tänker på är att pengarna då anses som en fullbordad gåva till barnet och att pengarna endast får användas för barnets bästa. Dessutom får barnet tillgång till pengarna när det fyller 18 år, även om det kanske inte är moget att hantera en större summa pengar.

– Att spara i ditt eget namn ger dig en större handlingsfrihet och dessutom kan du själv bestämma över när barnen ska få pengarna. Dessutom kan du på ett enklare sätt spara till flera barn om det finns syskon i familjen. Då kan du exempelvis fördela pengarna så att alla får en förutbestämd summa vid en viss ålder, säger Emma Persson.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!