Tidstjuvarna som skapar frustration på jobbet

Illustration: Åsa Törnquist

Teknikstrul, långsamma utskrifter och krånglande internetuppkoppling – det är tre saker som fortfarande skapar stor frustration på arbetsplatser i det IT-vana Sverige. Det visar en undersökning som YouGov har gjort på uppdrag av Canon Svenska bland beslutsfattare inom IT, ekonomi och print.

Sverige är ett av de mest digitaliserade länderna i världen. Men trots hög IT-mognad och moderna multifunktionsskrivare finns det fortfarande en mängd tidstjuvar som tillsammans orsakar stress och frustration på arbetsplatsen.

Beslutsfattare inom IT, ekonomi och print har uppskattat några av de saker som stjäl tid på kontoret. I genomsnitt lägger de 23 minuter per vecka på teknikstrul kopplade till utskrifter. De lägger även i genomsnitt 23 minuter i veckan på att beställa service till sina skrivare. Lika lång tid lägger de på att beställa toner.

Det låter kanske som låga siffror men 54 procent av beslutsfattarna uppger att just teknikstrulet är det som skapar mest frustration på företaget. Det är även teknikstrulet som tar mest tid uppger 52 procent. Efter teknikstrul hamnar långsamma utskrifter och utskrifter med dålig kvalitet som orsak till frustration. En fjärdedel uppger detta. Det som stressar mest är dock krånglande internetuppkoppling.

– De flesta organisationer är slimmade i dag och kräver mycket av sina medarbetare. Det finns väldigt lite utrymme för teknik som krånglar, eller skrivare som man exempelvis behöver vänta på eller lägga tid på för att serva, säger Erik Strandskog, Product Business Developer på Canon Svenska.

Canons lösning på det här problemet är en anpassad utskriftstjänst som heter Smart Service.

– Med den behöver man inte längre oroa sig för fel, att förbrukningsmaterial ska ta slut eller oväntade underhållskostnader. Driftsavbrotten hålls till ett minimum och utskrifts–kostnaderna sänks. Ju högre användarnivåerna är, desto mer får du ut av tjänsten. Dessutom försvinner tidstjuvarna och frustrationen. Canon möjliggör allt detta genom ett tjänstepaket till en fast månadskostnad, precis som ett mobilabonnemang. Det är på tiden att vår bransch förenklar affärsmodellen. Vi hoppas sätta en ny standard, och att våra kollegor följer efter, avslutar Erik Strandskog.

I undersökningen deltog närmare 500 beslutsfattare inom IT, ekonomi och print på företag med 50 till 1000 anställda eller fler.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!