Tankat fel bränsle – Vad gör jag nu?

Alla gör vi misstag ibland, både stora och små. Ett stort, och förvånansvärt vanligt misstag, är att man råkar tanka fel. Att råka ut för en feltankning är inte så kul och kan resultera i ganska stora utgifter som man helst undviker.

Har du råkat tanka fel så behöver du inte känna dig ensam. Det är faktiskt så att bara i Sverige sker det 20 000 feltankningar varje år!

Den vanligaste anledningen till att någon tankat fel är att man ännu inte har vant sig vid att man bytt bil och därmed drivmedel. En annan vanlig anledning är att man lånat bilen av någon i sin närhet som i sin tur inte kör samma bränsle som en själv.

Vad ska jag göra om jag tankat fel?

Det är en fråga som över 20 000 svenskar ställer sig varje år.
1.Starta inte motorn! När du väl startat motorn har det felaktiga bränslet börjat pumpas runt i motorn.
2.Försök absolut inte köra bilen till närmsta verkstad. Ring en bärgare direkt!
3.Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag.

Hur mycket kostar det om jag tankat fel?

En feltankning kan bli en dyr historia. Det kan kosta allt mellan några tusen hela vägen upp till 65 000 – 70 000 kr. Allt beror på hur stora skador som sker på bilen som resultat av feltankningen.

I vissa fall kan det gå så långt att motorn blir helt förstörd. Allt beror på hur stora skador som sker på bilen som resultat av feltankningen.

Drulleförsäkring och feltankning

Ett annat supertips om du är en sån som lätt glömmer kan vara att se till att du har en allriskförsäkring till din bilförsäkring. Även kallad drulleförsäkring. I drulleförsäkring ingår ersättning för skador som kan uppstå vid tex feltankning eller om någon skulle råka spilla läsk i bilen. Drulle ingår i vissa hel- och halvförsäkringar. Men läs på ordentligt innan så att du vet att du har de skydd du behöver. I vissa fall kan man lägga till drulleförsäkring mot en extra kostnad.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!