Ta experthjälp när bilen råkar ut för stenskott!

Utvecklingen visar att stenskottskador ökar. Skjut inte på problemet om din bil drabbas. Det är både säkrare och billigare att göra något åt skadan direkt. SBM Försäkring rekommenderar bilglasexperter hos auktoriserade verkstäder.

Spruckna vindruteglas är vanligast bland anmälda skador på personfordon som rapporteras in till försäkringsbolagen. På våren är risk för glasskador ungefär 30 procent högre än under andra tider på året, enligt försäkringsbolaget If. Grus på torrt underlag gör att småsten lätt fastnar i mönsterdjupen. När stenarna skjuts iväg från däcken kan det orsaka glasskador på rutor och lyktor.

Flera skäl till ökat antal stenskottskador
En tydlig utveckling har utkristalliserats, antalet drabbade de senaste tjugo åren ökar mer än vad antalet bilar ökar. 420 000 glasskador rapporterades 2017, enligt senaste uppgiften i statistiken från Svensk Försäkring, jämfört med drygt 163 000 glasskador 1997. Antalet bilar på vägarna har ökat stadigt under perioden, vilket förstås lett till fler skador. Men den ökningen förklarar bara en mindre del av variationen. Att det sker fler stenskott nu än förr beror exempelvis på att personbilarnas framrutor blivit tunnare samt att stänkskydd som fångar upp mycket av det grus som slungas bak av däcken har blivit allt ovanligare. Trafiken har blivit tätare med ökad risk för stenskott som följd.

Bästa tipset: Håll avståndet!
Vad kan vi bilister göra för att undvika att drabbas av stenskott? Det bästa tipset är att alltid hålla ett gott avstånd till bilen framför. De flesta skadorna uppkommer när man är för nära den framförvarande bilen. Men stenskottskador kan ske när som helst på året och oavsett hur försiktigt man kör. Vägarna har fått fler parallella körfält och omkörning är en av de vanligaste orsakerna till stenskott.

Låt experter laga skadan direkt
En skadad bilruta förstör inte bara bilens helhetsintryck, hamnar stenskottet framöver förarsätet innebär skadan givetvis en trafikfara om den inte åtgärdas. Drabbas din bil av stenskott så täck för sprickan med tejp för att förhindra smuts från att komma in och förvärra skadan. Det är viktigt att du tar bilen till en glasverkstad direkt, så att rutan inte spricker och du tvingas byta ut den till en ny. Rutan lagar du bäst och säkrast hos en auktoriserad verkstad. SBM Försäkring samarbetar med verkstaden Carglass, som är en del av Belron – världens största bilglasspecialist. Carglass reparerar alltid rutan i första hand, istället för att byta ut den. Det är både billigare och bättre för miljön. En reparation påverkar inte vindrutan utan den kommer att vara lika stark som före skadan. Tack vare patenterat lagningsmedel garanterar Carglass att lagningen inte går upp och ger livstidsgaranti på arbetet.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!