Sveriges första stora fredsbevarande insats

I januari 1935 fruktar Europa ett nytt storkrig mellan Frankrike och Tyskland – denna gång till följd av ”Saarfrågan”. Gatorna i Saarområdet fylls av demonstranter, och kring gränsen står både tyska och franska arméer. För att förhindra en explosion sänds fredsbevarande styrkor dit, däribland soldater från Sverige. Lars Ericson Wolke, professor vid Försvarshögskolan, har skrivit en engagerande skildring av vårt lands första stora fredsbevarande insats.

I boken Saarbataljonen skildrar Lars Ericson Wolke det storpolitiska spelet såväl som de svenska soldaternas vardag. I arbetet med boken har han forskat i tidigare aldrig utnyttjade arkiv.

– Det finns inga tidigare böcker eller längre artiklar om Saarbataljonen (bortsätt från en kandidatuppsats från 1972), så det har varit jungfrulig mark jag rört mig på under skrivandet, berättar han.

Insatsen i Saar kan ses som en direkt föregångare till de internationella fredsfrämjande truppinsatser som Sverige har deltagit i under FN-flagg.

– Jag har velat undersöka hur den svenska styrkan i Saar fungerade. Vilken oro kände soldaterna inför uppdraget? Hur fungerade den svenska styrkan på plats i Saar? Och självklart har jag velat sätta in den svenska bataljonens insats i det större sammanhanget, med de politiska spänningarna kring Versaillesfreden och senare Hitlers makt-övertagande, förklarar Lars Ericson Wolke.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!