Sverige på topplistan över europeiska besökare til Stilla havet paradiset Cooköarna

De 15 paradisöarna mitt emellan Hawaii och Nya Zeeland, med namn som Raratonga, Manihiki och Atiu, besöktes under 2018 av 566 svenskar. En av dem var Liza Marklund som stannade i flera månader för att skriva sin senaste bok, Pärlfarmen. Cooköarna besöks av drygt 150 000 turister årligen – varav strax över 12 000 kommer från Europa.

Cooköarna har etablerade världens största marinapark med 1,9 miljoner kvadratkilometer. Här från en av de vackra stränderna på huvudön Raratonga.Cooköarna har etablerade världens största marinapark med 1,9 miljoner kvadratkilometer. Här från en av de vackra stränderna på huvudön Raratonga.

Sverige på topplistan över europeiska besökare

Cooköarna är kanske en av de sista vita fläckarna på kartan i området som ligger långt ute i Stilla havet. Här fungerar inte mobilen som hemma, och man känner direkt att man kommit till ett helt unikt resmål. Jakten på det unika och exotiska är kanske orsaken till att flera svenskar nu öppnar ögonen för denna pärla. Med 566 besökande under 2018 ligger Sverige på femte plats när det gäller nationaliteter på besökande. På första plats kommer England, följt av Tyskland, Schweiz och Italien.

Världens vackraste lagun

Många kombinerar gärna två eller tre öar när de reser hit, och genomsnittlig besökstid är runt 12 dagar. Det är framför allt par som besöker öarna, och det är ett måste för många att uppleva ön Aitutaki, som har världens vackraste lagun enligt grundaren av Lonely Planet, Tony Wheeler. – Nästan alla som besöker Cooköarna reser hit för att se ön och den vackra lagunen, berättar Ian Griffiths, general manager för Cook Islands Tourism i norra Europa.

Förutom vackra laguner så bjuder öarna på många aktiviteter, som vandring, fiske, snorkling och kitesurfing för att nämna några. Men enligt Griffiths är det ändå mötet med den vänliga och hjärtliga lokalbefolkningen som gör det största intrycket. Det är kanske inte för intet som Pippi Långstrumps pappa var just en äventyrlig söderhavskung.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!