Svenskar vill bli varnade via SMS i krislägen

Idag testas ljudsignalen för varnings- och informationssystemet Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), ofta kallad ”Hesa Fredrik”. Signalen används i praktiken mycket sällan, utan VMA skickas i huvudsak via radio, TV och sedan några år även SMS: Den senare kanalen är också den som svenskarna föredrar. Enligt en ny Ipsosundersökning som SOS Alarm har genomfört vill nära tre av fyra svenskar ha viktig information via SMS.

– Vi kan skicka ut VMA via SMS sedan några år tillbaka och vår undersökning visar att det är den överlägset mest populära kanalen, som tre av fyra föredrar. Samtidigt behöver vi blicka framåt och säkerställa att vi informerar på ett driftssäkert och kapacitetsstarkt sätt i olika typer av krislägen, säger Björn Skoglund, tjänsteägare 112 och krisberedskap vid SOS Alarm.

– Ljudsignalen ”Hesa Fredrik” är det tredje mest populära sättet att få information om en händelse. Det tycker vi är lite överraskande, eftersom ljudsignalen i sig inte innehåller särskilt mycket information. I värsta fall skapar det ytterligare oro och förvirring i en krissituation, och vi ser ett stort behov av att utveckla informationskanalerna så att de blir tydliga och tillgängliga för alla som bor och vistas i Sverige, säger Björn Skoglund, tjänsteägare 112 och krisberedskap vid SOS Alarm.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!