Svenskar oroar sig för nedskräpningen i våra hav

Fotograf: Peter Knutson

Nio av tio svenskar uppger att de oroar sig för att mängden plast och skräp i våra hav ökar, och nästan sju av tio uppger att de upplever att mängden skräp och plast i haven och längs stränderna har ökat jämfört med för tio år sedan. Samtidigt agerar majoriteten för att minska sin plastkonsumtion. Det visar en SIFO-undersökning som utförts på uppdrag av Världsnaturfonden WWF.

– Varje minut töms motsvarande en lastbil full med plast i haven. Först på senare tid har problemet kommit upp till ytan. Senast i våras släppte forskare bilder från en obebodd ö i Stilla havet där krabbor hade byggt bon i gamla sminkburkar och dockhuvuden – ett oroväckande bevis på hur illa vi tar hand om vår miljö och våra hav, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. 

Majoriteten av de tillfrågade uppger att de gör aktiva val för att minska sin plastkonsumtion; tre av fem svenskar undviker att köpa plastpåsar, och nästan lika många har med sig tygpåse när de går och handlar. Mer än varannan svensk uppger att de har minskat sin användning av engångsartiklar i plast. 

– Det är positivt att så många agerar, ändå måste vi göra mer. Plast och skräp hör inte hemma i haven, det kan innebära gifter som sprids och djur kan fastna eller äta plast och dö. Plast som fiskar äter riskerar att hamna på våra tallrikar, så i praktiken riskerar vi att äta den plast vi inte tar hand om, säger Inger Näslund, expert på fiske- och havsfrågor på WWF.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!