Studerande vill ha fler vänner

Ny kurs ska göra svenskarna världsbäst på att skaffa nya vänner Varannan studerande skulle i mycket eller ganska hög utsträckning vilja få fler vänner på sin skola/utbildningsplats. Det visar en undersökning som Demoskop har genomfört på uppdrag av bemannings- och utbildningsföretaget Lernia. Samtidigt visar en global studie att svenskar är sämst i världen på att skaffa nya vänner. För att råda bot på problemet lanserar nu Lernia Interaktion För Svenskar (IFS), en kurs med 36 forskningsbaserade frågor som ska leda till vänskap.

Demoskops undersökning visar att även svenskarna själva anser att det är svårt att knyta vänskapsband, bara en tredjedel av svenskar tycker att det är lätt och hälften av de studerande skulle vilja få fler vänner på sin skola/utbildningsplats. Samtidigt är studerande bland de bästa i Sverige på att skaffa nya vänner, 43 procent har fått två eller fler nya vänner under förra året, jämfört med 31 procent i befolkningen i stort. Hälften av de som är födda utanför Norden anser att svenskarna är dåliga på att skaffa nya vänner, jämfört med en tredjedel bland personer födda i Sverige.

Med Interaktion för svenskar, IFS, vill bemannings- och utbildningsföretaget Lernia hjälpa svenskarna på traven att bli världsbäst på att knyta nya vänskaper.

Vänskap är inte bara viktigt för att må bra utan är också en av de viktigaste nycklarna för en fungerande integration. SFI och språkkunskap är en oerhört viktig del för att få till detta, men vi har alla ett ansvar för en fungerande integration. Därför har vi skapat IFS som är gjorda för att underlätta interaktion och optimera förutsättningarna för vänskap, säger Elias Wästberg, kommunikationschef på Lernia.

IFS är en interaktionskurs bestående av 36 frågor som, om de ställs i rätt ordning, ska leda till vänskap mellan personerna som ställer dem till varandra. Frågorna har tagits fram tillsammans med psykologen Anna Bennich Karlstedt och bygger på den amerikanske psykologen Arthur Arons forskning med evidensbaserade frågor som ska optimera förutsättningarna för kärlek.

Vi har tagit avstamp i den här forskningen och anpassat frågorna så att de riktas mot att skapa vänskap, i klassrum och på arbetsplatser. Frågorna blir stegvis mer personliga vilket ökar möjligheterna att känna sig nära den person man pratar med – båda parter ska känna sig sedda, förstådda och accepterade. Det är grundbultar i varje nära relation, säger Anna Bennich Karlstedt.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!