Större julklappssäck till barnen

Svenskarna planerar att handla julklappar för totalt 19 miljarder i år, nästan exakt samma belopp som i fjol.  Barnen är den grupp som kan se fram emot en större julklappssäck. Föräldrar med barn i hushållet räknar med att öka sina inköp från 3600 kronor i fjol till 4000 kronor i år, enligt en ny undersökning från Nordea.

Varje svensk planerar att handla julklappar för i genomsnitt 3 200 kronor i år. Åldersmässigt är 40 -54-åringar mest frikostiga och tänker lägga närmare 3 900 kronor på julklappar. Mest återhållsamma är de unga som planerar att handla för 1 800 kronor.

”Sex av tio säger att de tänker lägga lika mycket på julen i år som förra året. En förklaring kan vara att vi inte har haft någon inflation att tala om under perioden och att hushållen 2012 ökade julkappsbudgeten med hela 15 procentenheter jämfört med 2011. Under åren 2009-2011 såg vi däremot en dipp i våra julklappsplaner”, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Julen medför även andra utgifter utöver julklappar, till exempel mat, julpynt, kläder, aktiviteter för barnen och liknande. För detta budgeterar svenskarna 1900 kronor, även det i stort sett samma belopp som förra året. För barnfamiljer ligger även denna utgift högre, i genomsnitt 2 400 kronor, och ökar något jämfört med förra året.

”Det är framförallt barnen som kan se fram emot en traditionell jul i år, med julklappar, julpynt och nya kläder. För en trevlig och bra jul för alla förespråkar jag en ekonomisk planering som håller både före och efter jul”, säger Ingela Gabrielsson.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!