Stora skillnader i priset på fjärrvärme i Värmland

Det är stora skillnader i priset mellan länets olika fjärrvärmenät. Det visar en undersökning som Villaägarna låtit göra. Typhuset gör av med 21 000 kronor på fjärrvärme i Grums och Torsby varje år, medan det räcker med 16 100 kr i Eda.

Skillnaden beror på att en megawattimme kostar 807 kr i Eda och 1 049 kr i Grums och Torsby. Fjärrvärmen är alltså 30 procent dyrare i Grums och Torsby.

– Det finns många faktorer som påverkar hur dyrt det är att göra fjärrvärme, t.ex. om det finns billig restvärme från någon industri, hur effektivt fjärrvärmeföretaget arbetar eller hur mycket vinst som ägaren plockar ut ur bolaget varje år, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarna.

Statistik för 211 kommuner har tagits från Energiföretagens hemsida, medan statistik för ytterligare 53 kommuner hämtats in med hjälp av konsultfirman EKAN-gruppen. Över 90 procent av landets kommuner är med i studien. Billigast i landet är Borås. Där kostar en megawattimme 483 kr. Dyrast är Tierp, 1 255 kr per megawattimme.

 

En reaktion till “Stora skillnader i priset på fjärrvärme i Värmland

  • 15 maj, 2019 kl. 09:41
    Permalink

    Hej, Tierp hade tydligen rapporterat fel siffra till Energiföretagen, så dyrast i landet är Haparanda.

Kommentarer inaktiverade.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!