Stora skillnader i elnätavgifter i Värmland

Värmländska kommuner med Ellevio som leverantör har landets högsta elnätsavgifter. Där betalar en husägare 13 796 kronor om året i elnätsavgift. Det är 5 678 kronor mer än i Kristinehamn, där länets lägsta elnätsavgift återfinns. Det visar en ny undersökning från Villaägarnas Riksförbund.

På senare  år har elnätsavgifterna höjts kraftigt. I länets kommuner med Vattenfall som leverantör, d.v.s. Säffle och Årjäng,  har de stigit med 59 % procent mellan 2010 och 2017 för Villaägarnas typhushåll.

– Det är frånvaron av en rimlig prisreglering som gör att monopolisterna kan fortsätta höja och göra stora vinster på svaga konsumenters bekostnad, säger Jakob Eliasson, samhällspolitiskchef på Villaägarnas Riksförbund.

Av undersökningen framgår att det främst är de största elnätbolagen som tar ut höga avgifter av sina abonnenter.

– Elnätbolagen kan ta ut vinster som inte står i proportion till den låga risk de tar. Vi kräver därför en omedelbar skärpning av reglerna för att skydda kunderna, säger Jakob Eliasson.

Ellevios nät i Västra Svealand inkluderar förutom de Värmländska kommunerna (i tabellen nedan) även Gullspång, Hällefors, Laxå, Lekeberg och Ljusnarsberg. I detta nät var elnätavgiften för det studerade typhushållet 9 000 kronor högre per år än i Lidköping, där landets lägsta elnätsavgift återfinns.

En reaktion till “Stora skillnader i elnätavgifter i Värmland

  • 21 september, 2017 kl. 21:02
    Permalink

    Kan Eda kommun utvirka til at det kan komma annan elnett lvrantør, t.eks. Arvika Energi ?

Kommentarer inaktiverade.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!