Sportlovtryck – men stugorna står tomma

Enligt en färsk undersökning som försäkringsbolaget If har gjort står 56 procent av alla fritidshus tomma under vinterhalvåret. Enligt samma undersökning har 26 procent av dem som äger fritidshus inte ens någon som hjälper dem att se till huset, om de själva inte har möjlighet.

– Det är lite bekymmersamt att så många stugor står utan tillsyn. Dels mår ett hus bra av att användas och värmas upp. Dels ökar risken för inbrott och skador när ett hus står öde under många månader i sträck, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Svenskarnas fritidshus drabbas av vattenskador, bränder och inbrott för omkring 650 miljoner kronor varje år. Omkring hälften av alla fritidshusskador inträffar mellan oktober och april när många stugor står tomma, enligt statistik från Svensk Försäkring.

– Det innebär att skador inte alltid upptäcks i tid och därmed riskerar att förvärras. Att komma tillbaka efter en lång vinter och upptäcka ett hål i taket är inte den roligaste inledningen på vårens stugvistelse, säger Caroline Uliana.

Att hyra ut sitt fritidshus är en riktig win-win för alla inblandade. Huset används, risken för skador och inbrott minskar, ägaren tjänar en extra slant och någon får möjlighet till en härlig semester. I samband med sportloven i Sverige (vecka 7-11) finns särskilt goda möjligheter att hyra ut fritidshuset, även om det inte ligger mitt i en slalombacke.

– Många vill komma ut i naturen, åka längdskidor eller skridskor eller ha tillgång till utförsåkning inom ett rimligt avstånd. Det finns härligheter även bortom Åres och Sälens liftsystem som räcker långt för många barnfamiljer, säger Caroline Uliana.

If lanserade i januari en uthyrningsförsäkring, som går att teckna för fritidshus för kunder som har en befintlig hemförsäkring i If.

– Det gör steget att våga hyra ut sin sommarstuga lite lättare. Nu kan man hyra ut den utan att riskera att behöva stå för skador eller stölder som är knutna till den tillfälliga hyresgästen, säger Caroline Uliana.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!