Spökar det? Klart det gör!

Frammegården, ”Där framme” som den också kallas i Skillingmark har blivit vida känd som spökgård och så har det varit i ett par hundra år. Ingen vet med säkerhet när det började spöka på Frammegården, som är byggd nån gång på 1700-talet.

Gårdens sista ägare, Kerstin Eriksson dog på 40-talet och hennes sista önskan var att gården skulle bli hembygdsgård och att avkastningen från skog skulle gå till en studiefond för obemedlad ungdom.
Många tror ju att det är jus Kerstin som är den som spökar i huset. Men hon sa själv att hon "aldrig var ensam där", så det är nog uteslutet.
2 spända övernattare
Vid vårt besök gästas huset av två grabbar från nord Norge som besöket huset för tredje gången. Alla gångerna har det fått uppleva mer eller mindre ”mysko grejer” och trots att de är skeptiker så ser de fram emot den kommande natten som de tänker tillbringa i Frammegårdens kök på nedre planet.

Köket ligger alldeles intill den sovkammare som kallas likrummet eftersom historierna är många om de som av en eller annan anledning kom från torpen runt omkring för att slutade sina dagar i rummets säng.

Historierna om gården är många och några av de vanligaste fenomenen det vittnats om är att fotsteg hörs ofta ifrån övervåningen och i trappan, spikpianot spelar av sig själv, röster hörs (oftast) från övervåningen eller vinden, knackningar på fönster, saker förflyttas, gungstolarna gungar av sig själva och att dörrar öppnas och stängs av sig själva.
Övervåningen
Men andra inte så vanligt förekommande händelser rapporteras det också om, såsom att barnskrik hörs från övervåningen och att den stora stenen som ligger ute på baksidan av huvudbyggnaden flyttar sig då och då. Ibland flera meter utan att lämna något spår, men även att det ofta känns varmt vid öppna spisen trots att ingen har eldat på länge och detta även på vintern då det nästan är minusgrader inomhus.

Det finns även ”rapporter” om spöken och spökdjur, och många menar att det helt enkelt kan vara så att det finns en portal till "andra sidan" på Frammegården.

Innan vi ger oss av önskar vi de norska grabbarna en ”god natt”.
 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!