Spartips till dig som börjar plugga till hösten

Antal studenter som har varit förstagångs eller registrerade på någon kurs på högskolan har mellan 1977 till 2017 ökat med 134 procent, från 147 589 till 345 496 elever. Visst är det en spännande tid som väntar men för många väntar kanske också en fattigare tillvaro än man är van vid. Men det finns bra spartips för att bättra på ekonomin.

Var tar alla pengar vägen och hur kan man spara på ett sätt som inte känns snålt och tråkigt? Tack och liv finns det enkla sparknep som kan ge dig flera tusenlappar över varje termin.

– Som student får man både bidrag och möjligheten att låna pengar för att kunna betala för mat, boende och kurslitteratur. Mer än så är det inte många som har råd med och då kan det vara bra att tänka smart kring vardagsekonomin, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Gör en budget

Planera din ekonomi – det är A och O för att ha koll på pengarna. Sök på nätet så hittar du bra tips och underlag för att göra din budget.

Skriv upp vad du handlar och handla sällan

Då kan du i slutet av månaden se vad du lagt mest pengar på och kan då avgöra om du vill förändra något till nästa månad.  Kanske ser du att du lagt ned mest pengar på mellanmål efter skolan. Om du handlar en gång i veckan slipper du oftast en massa onödiga impulsköp.

Ta med egen matlåda och kaffe

Laga lite mer till middagen så att du får över till en matlåda nästa dag. Kom överens med några vänner om att ni turas om att ta med kaffe i en termos varje dag som ni delar på.

Kom billigt undan med kurslitteraturen

Du kan spara mer än 50 procent på varje bok om du köper dem begagnade. Sök på nätet efter just den bok du söker. Ett annat bra alternativ, som är helt gratis, är att låna böckerna från biblioteket.

Spara pengar på boendet

Kolla upp om du har rätt till bostadsbidrag på Försäkringskassans webbplats.

Sök stipendier

Stipendier kan delas ut av exempelvis en högskola eller ett universitet, en förening, en stiftelse, en bank, ett advokatkontor eller en privatperson. Du hittar info om stipendier hos universiteten och högskolorna, församlingar, skolor, kommuner och länsstyrelser.

Få lägre priser på el och abonnemang

Många av dina återkommande utgifter kan bli betydligt lägre genom studentrabatter.

Sälj saker du inte längre behöver

Ditt skräp är någon annans skatt – och den kan vilja betala bra för det.

Slopa träningskortet
Det finns utegym som du kan gå till under vår, sommar och höst. Att jogga är också gratis.

Det kan bli dyrt i längden att inte ha en hemförsäkring
Det kan kännas som en stor utgift men i längden kan det verkligen löna sig. Många bolag har bättre priser för studenter.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!