Spännande ungdomsbok tar läsaren genom världshistorien

Leif Jacobsen och Mats Lerneby tyckte att det saknades historiska böcker för ungdomar. Så varför inte skriva en själva?

Nu kommer Tidsväktarna – Häxan och liljan, en spännande ungdomsroman om syskonen Max och Marie som reser tillbaka i tiden till 1500-talets Florens.

– Genom att använda oss av tidsresor ger vi oss också friheten att ruska om läsaren och komma med minst sagt överraskande lösningar, förklarar Leif Jacobsen, ena halvan av författarduon.

Tidsväktarna – Häxan och liljan är den första boken i en serie och handlar om tvillingarna Max och Marie som söker efter den försvunna Amanda. De upptäcker att de kan resa i tiden och hamnar plötsligt i 1500-talets Florens. Snabbt inser de att tidsresan bara är början på någonting större som de inte riktigt förstår.

I romanen förekommer platser och personer som är hämtade ur världshistorien, berättade med ett högt tempo, en stor dos action och många dramatiska tidsvändningar. Under äventyrets gång förstår tvillingarna att resan till Florens bara är en pusselbit av många som de måste hitta i historien.

Författarna har satsat på att skapa historiskt trovärdiga beskrivningar och spännande möten med personer som bland andra Leonardo da Vinci och Machiavelli i ett medeltida Florens. Storyn är både klassisk och nyskapande på samma gång, och står med ena foten i mänsklighetens kulturhistoria och den andra i science fiction-traditionen.

– I böckerna möter läsaren en dyster och mörk framtid, men samtidigt kommer hoppet och kampen för att denna framtid aldrig ska realiseras att vara närvarande när man följer Max och Marie genom världshistorien, säger Leif Jacobsen.

Det var under en fotbollsresa med författarlandslaget till Mellanöstern som de båda författarna träffades för första gången. Tyvärr gick det mindre bra för det svenska laget i turneringen, men resans stora behållning var början på deras författarskap. Förutom ett obotligt intresse för komedigruppen Monty Python är de båda mycket intresserade av historia, och de var båda överens om att den historiska spänningslitteraturen för barn och ungdom var närmast obefintlig. Fantasy och science fiction i all ära, men böcker om världshistorien för den målgruppen tyckte de att det var värre ställt med.

– Jag tror egentligen att alla kan läsa om Max och Marie med stor behållning – barn och ungdomar såväl som vuxna, säger Leif Jacobsen.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!