Sommarvädrets effekt på köpcentrumen

Totalt minskade köpcentrumbesöken med 1,5 procent under perioden juni-augusti jämfört med samma period föregående år. Det fina vädret är sannolikt en förklaring till den vikande utvecklingen, men samtidigt var den negativa effekten – något oväntat – mindre när det var som varmast i juli.

I den senaste rapporten av Benchmark Index (BIX), framtagen av HUI Research och Viametrics, har bland annat sommarens varma väder och effekten på besöksflödena i köpcentrum i Svealand och Götaland analyserats. Sommaren 2018 går till historien som en av de varmaste på flera hundra år. På många håll i landet har värmerekord registrerats samtidigt som nederbörden lyst med sin frånvaro. Enligt SMHI har värmerekord uppmätts i bland annat Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund. I Stockholm och Uppsala började mätningarna i mitten av 1700-talet så det är minst sagt rejäla värmetoppar som noterats.

Hur har då det extrema vädret påverkat köpcentrumbesöken? Under perioden juni till augusti minskade köpcentrumbesöken med 1,5 procent jämfört med samma period föregående år. Detta är ingen stor avvikelse från den generella trenden med svagt vikande besöksflöden och med tanke på det fina sommarvädret är det i sammanhanget ingen dramatisk förändring. Effekterna avseende temperatur är de förväntade, nämligen att många konsumenter passade på att njuta av det fina vädret och ägnade sig åt andra aktiviteter än shopping i högre utsträckning än föregående år. Generellt innebar lägre temperatur fler besök och högre temperatur färre besök i köpcentrum.

– Överlag gynnades inte köpcentrumbranschen av den varma sommaren, men många konsumenter använde sig av köpcentrumen som en oas under de varmaste dagarna, säger Patrik Elfwing, vd Viametrics.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!