Skansen Hultet

Under 2:a världskriget, 1939-45, byggdes ett omfattande försvarssystem ut längs norska gränsen, särskilt i Värmland och Dalsland, sedan tyskarna invaderat och besatt Norge i april 1940.

Under 2:a världskriget byggdes ett omfattande försvarssystem ut längs norska gränsen, särskilt i Värmland och Dalsland, sedan tyskarna invaderat och besatt Norge i april 1940. Efter hand kom försvarssystemet att i området kring Eda omfatta 2 linjer, en nära gränsen och en några mil längre österut i höjd med Gunnarskog.

I Eda kommun finns en mängd bevarade skansar, en av dem är skansen “Hultet” som Charlottenbergs Byalag i samverkan med bl. a. Eda kommun gjort tillgänglig för allmänheten och försett en stor del av objekten inom skansen med förklarande beskrivningar .

Skansen Hultet är en försvarsanläggning i västra Värmland som byggdes till största delen 1940-1941, men arbetet pågick ända fram till 1945. Det officiella namnet är Skans 153 Hultet.

Skansens uppgift var att spärra av vägen mot Charlottenberg för att förhindra att fienden tog sig förbi försvaret vid Eda Glasbruk. Besättningen på skansen bestod av en del av ett kompani, och skyddsplatser finns för 83 man.

Anläggningen har under se senaste åren återställts till i det närmaste ursprungligt skick av byalaget i Charlottenberg.

Man finner Hultet om man åker vägen från Eda Glasbruk mot Håvilsrud och tar av vid vägkorset med skylten “Skansen Hultet 1 km”.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!