Sju av tio svenskar lider av sömnproblem – men få gör någonting åt det

Sömn är en viktig faktor för att hålla sig frisk, både fysiskt och psykiskt. Trots detta visar Lifes nya rapport Hälsobarometern 2019 att sju av tio svenskar drabbats av sömnproblem det senaste året. Vanligast är det att behandla med receptbelagda läkemedel. En av fem gör detta. Dock uppger drygt hälften att de inte gjort något alls för att behandla sina sömnproblem.

I Hälsobarometern 2019 har Life undersökt hur svenskarna ser på sina kost- och träningsvanor, sömn och stress. Rapporten som bygger på 2 700 svar visar att hela 74 procent har lidit av sömnproblem det senaste året. Och det är främst kvinnor som upplever svårigheter med att sova. 80 procent uppger nämligen detta. Motsvarande siffra för män är 68 procent.

– Sömn är kroppens egen medicin och är särskilt viktig för att bygga upp immunsystemet, för att få hjärnan att fungera normalt och för att motverka stress. Sömnproblem och stress går hand i hand. Det är vanligt att ha svårt att komma ner i varv och sova i djupsömn. Men det finns naturliga kosttillskott som hjälper. Både för att motverka stress men också för att bidra till en djupare sömn, säger Gunnel Åkerman, vd på Life.

Få behandlar sömnproblemen
Hälsobarometern 2019 visar att hälften inte gjort någonting för att behandla sina sömnproblem. Vanligast är det att medicinera. 20 procent har nämligen tagit till receptbelagda läkemedel. 13 procent har uppsökt läkare och lika många har sökt på internet efter lösningar. Knappt en av tio har använt sig av växtbaserade läkemedel och kosttillskott.

För att få en bättre sömn och ro finns det även naturliga läkemedel och kosttillskott. Dessa innehåller bland annat Vitamin B6 som har en lugnande effekt och bidrar till att minska utmattning. Nedan följer tips på produkter som kan bidra till en kvalitativ och god sömn.

Tre produkter som förebygger god sömn:

1. Better You Natt

Better You Nat tinnehåller Vitamin B6 som bidrar till att minska utmattning och en normal psykisk balans. Det innehåller även GABA som är ett naturligt ämne och är en signalsubstans. Vilket innebär att det har en lugnande effekt.

2. KSM-66

KSM-66 innehåller ett ekologiskt fullspektrumextrakt av Ashwagandha och används vid trötthet och stress. Den används också vid fysisk och psykisk utmattning och som stöd för mannens sexuella funktion och kvinnans reproduktiva organ.

3. Tyngdtäcke

Cura Pearl är ett svalt tyngdtäcke med insydda glaspärlor som gör att det formar sig efter kroppen. Täcket bidrar till en lugnare sömn och gör en avslappnad. Tyngden skapar ett lätt tryck över kroppen och ger en kontinuerlig känsla av beröring och trygghet.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!