Sju av tio har överblivna glasögon hemma

I mars åker Synoptiks biståndsorganisation Optiker utan gränser till Peru för att hjälpa behövande barn och vuxna att se bättre. Nu startar Synoptik i Karlstad sin lokala insamling till Optiker utan gränser. Enligt Stora Synundersökningen 2017* har sju av tio svenska glasögonbärare minst ett par glasögon som de inte längre använder. Det betyder att uppskattningsvis nio miljoner glasögon skulle kunna hjälpa medmänniskor till ett liv utan synfel. Synoptik ber därför Karlstadborna att leta hemma efter begagnade glasögon och lämna dem till butiken.

– Våra kunder är fantastiska i sitt engagemang. Varje år har de kommit till butiken med glasögon som de själva eller någon anhörig inte längre använder. Många har dessutom flera par med sig. Nu ber vi om er hjälp igen. Glasögon som ni inte längre använder kan bli till ovärderlig hjälp för barn och vuxna i Peru, säger Maritha Christensen, butikschef på Synoptik på Järnvägsgatan i Karlstad.

Optiker utan gränser har tidigare gjort sju resor till bland annat Bolivia, Nicaragua och Guatemala. Sammanlagt har över 21 000 människor fått hjälp med synundersökningar och glasögon. I slutet av mars 2018 reser ett team bestående av optiker och assistenter från Synoptik till Peru.

Stora Synundersökningen 2017 från Synoptik i samarbete med Novus är en kvantitativ webbundersökning om attityder och vanor kring glasögon, linser, solglasögon bland svenskar 18-79 år. Totalt har 2094 intervjuer genomförts under våren 2017.

Fakta om världens syn**

  • 285 miljoner människor beräknas ha nedsatt syn, 90 procent av dem lever i låginkomstområden.
  • 80 procent av alla synnedsättningar kan avhjälpas eller förebyggas och glasögon är fortfarande det bästa och mest tillgängliga hjälpmedlet för detta.
  • Grå starr är den vanligaste orsaken till blindhet i medel- och låginkomstländer. Grå starr kan förebyggas med solglasögon.

Optiker utan gränser i siffror

  • Optiker utan gränser har under åren samlat in cirka 260 000 glasögon. De som inte använts under resorna har skänkts vidare till Vision For All för att ingå i andra biståndsprojekt.
  • Totalt har Optiker utan gränser hjälpt cirka 21 000 medmänniskor att se bättre.
  • Av dem man hjälper är cirka 60 procent kvinnor. En majoritet har aldrig ägt ett par glasögon tidigare.

Vad är Optiker utan gränser?
Optiker utan gränser är en biståndsorganisation startad av Synoptik som hjälper människor i tredje världen till ett liv med bättre syn. Via Synoptiks butiker samlas begagnade glasögon in som under årliga hjälpresor skänks till behövande. Synoptiks optiker och assistenter genomför synundersökningar och utprovningar av glasögon. Samarbetet sker med Vision For All, en svensk biståndsorganisation som hjälper till med lokala kontakter och leder arbetet på plats. För mer information, www.synoptik.se

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!