Sju av tio barn mellan 7-17 år får veckopeng – så kan de tjäna den själva

Blockets undersökning i samarbete med Kantar Sifo visar att 70 procent av svenska föräldrar till barn mellan 7-17 år ger veckopeng. I snitt är beloppet 130 kronor. 64 procent av dessa barn måste göra något i gengäld för pengen. – Att involvera barnen i att rensa ur sådant som de inte längre använder och sälja det vidare begagnat är ett bra sätt att både städa och lära barnen både privatekonomi och hållbar konsumtion. På så vis kan de också tjäna ihop till sin egen veckopeng, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Svenska föräldrar till barn i åldrarna 7-17 kräver i snitt närmare två åtaganden (1,9) från sina barn för att få veckopeng. Vanligast bland 7-12 åringar är att behöva duka/duka av samt göra läxor. Vanligast bland 13-17-åringar är att de måste städa och göra läxor. Omkring vart tredje barn i båda ålderssegmenten får veckopeng utan att krav på åtaganden i gengäld för veckopeng.

– Det är bra att villkora en del av veckopengen med motprestation. Det gör att barn lär sig skillnaden mellan gåva och ersättning. Det är viktigt att lära barnen att förstå pengars värde och att hushålla med begränsade resurser, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Hur stor veckopengen är för svenska barn skiljer sig stort mellan olika åldrar. Sju- till tolvåringar får i snitt cirka 60 kronor i veckan medan tretton- till sjuttonåringar får i snitt cirka 195 kronor i veckan.

– I genomsnitt har svenska barn oanvända kläder, skor och utrustning i sina garderober till ett värde på 2800 kronor i snitt. Slås den summan ut per vecka i ett år blir det faktiskt 54 kronor. Ett bra sätt att ge veckopeng är att inkludera begagnatförsäljning inom ramen för städning, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Fler fakta ur Blockets undersökning
•Totalt är det 44 procent som inte vet eller som inte ger veckopeng till barn i åldersgrupp 2-17 år.
•Vart tionde svenskt barn (9%) mellan 2-17 år får mellan 201-1250 kronor i veckopeng.
•Av de föräldrar som ger veckopeng till sina barn så uppger fyra av tio (41%) att det händer att barnen köper begagnade grejer för sin veckopeng.
•Pappor ställer läxläsning som krav för veckopeng i högre utsträckning (35%) än mammor (24%).

Topplista: vanligaste kraven på 7-12 åringar för att få veckopeng
1.Duka/duka av (39%)
2.Göra läxor (35%)
3.Städa (32%)
4.Bädda sängen (16%)
5.Annat (16%)
6.Vara snäll mot syskon (14%)
7.Göra ärenden (12%)
8.Hjälpa syskon (9%)

Topplista: vanligaste kraven på 13-17 åringar för att få veckopeng
1.Städa (41%)
2.Göra läxor (36%)
3.Duka/duka av (32%)
4.Inget (32%)
5.Bädda sängen (21%)
6.Göra ärenden (19%)
7.Annat (19%)
8.Laga mat (11%)
9.Vara snäll mot syskon (7%)

5 steg – så involverar du ditt barn i att rensa ut sitt rum och sälja det vidare
1.Nyttja städdagar till att be ditt barn att rensa ut sådant som inte längre används
2.Ta fram en stor kasse som barnet själv fyller med leksaker, kläder, utrustning skor etc.
3.Be barnet skriva en lista på sakerna som ska rensas ut och själv fundera på priset de skulle kunna säljas för.
4.Be sedan barnet räkna ihop hur mycket hen skulle tjäna om allt såldes.
5.Enas huruvida allt ska säljas, om något ska skänkas, och hur försäljningen ska ske – exempelvis på Blocket eller på loppisdagar på skolan eller fritidsgården.

5 tips om månadspeng från Swedbanks privatekonom Arturo Arques

1. Ge barnen månadspeng som de själva får ta ansvar för. På så sätt lär de sig hushålla med sina pengar och förstå pengars värde.

2. Kom tillsammans överens om vad pengarna ska räcka till för att undvika bråk om pengar.

3. Om barnets pengar tar slut, ge inte mer. Då lär sig barnen att pengar är en begränsad resurs. När pengarna är slut så är de slut!

4. Om månadspengen är förknippad med villkor, som till exempel klippa gräset och hjälpa till att tvätta, lär sig barnet skillnaden mellan gåva och ersättning.

5. Villkora gärna en del av månadspengen med ett sparande. Då lär sig barnen nyttan av att spara till lite större inköp och att ha pengar till oplanerade aktiviteter.

Äldre tonåringar kan också ansvara för att fota sakerna och författa annonstexter.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!