Sex av tio tror språk är viktigast för integration

Ny interkationskurs ska göra svenskarna världsbäst på att skaffa nya vänner Sex av tio svenskar anser att grundläggande språkkunskaper skulle vara viktigast för att integreras i ett nytt land. Det visar en undersökning som Demoskop har genomfört på uppdrag av bemannings- och utbildningsföretaget Lernia. Samtidigt anser var femte svensk att ett jobb är viktigast för att integreras och enbart sex procent att en förståelse för kulturella fenomen är viktigast för integrationen.

Vi vet att språkkunskap och SFI utbildning är en oerhört viktig, men vi har alla också ett ansvar för en fungerande integration. Därför har vi skapat Interaktion För Svenskar (IFS) som ska ge bättre förutsättningar för integration på arbetsplatser och utbildningar genom fler vänskaper. De 36 frågorna är gjorda för att underlätta interaktion och optimera förutsättningarna för vänskap, säger Elias Wästberg, kommunikationschef på Lernia.

Enligt en global studie är svenskar sämst i världen på att skaffa nya vänner*. Demoskops undersökning visar att även svenskarna själva anser att det är svårt att knyta vänskapsband, bara en tredjedel av svenskar tycker att det är lätt. Av personer som är födda utanför Norden uppger de flesta att goda vänskapsrelationer är viktigast för att de ska må bra. Undersökningen visar även att bara fyra av tio svenskar har fått mer än en ny vän det senaste året. Hälften av de som är födda utanför Norden anser att svenskarna är dåliga på att skaffa nya vänner, jämfört med en tredjedel bland personer födda i Sverige.

Med Interaktion för svenskar, IFS, vill bemannings- och utbildningsföretaget Lernia hjälpa svenskarna på traven att bli världsbäst på att knyta nya vänskaper.

IFS är en interaktionskurs bestående av 36 frågor som, om de ställs i rätt ordning, ska leda till vänskap mellan personerna som ställer dem till varandra. Frågorna har tagits fram tillsammans med psykologen Anna Bennich Karlstedt och bygger på den amerikanske psykologen Arthur Arons forskning med evidensbaserade frågor som ska optimera förutsättningarna för kärlek.

Vi har tagit avstamp i den här forskningen och anpassat frågorna så att de riktas mot att skapa vänskap, i klassrum och på arbetsplatser. Frågorna blir stegvis mer personliga vilket ökar möjligheterna att känna sig nära den person man pratar med – båda parter ska känna sig sedda, förstådda och accepterade. Det är grundbultar i varje nära relation, säger Anna Bennich Karlstedt.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!