Se upp för salmonella hos katten

Det har blivit allt vanligare att katter drabbas av salmonella, enligt Agria Djurförsäkring, framförallt på senvinter och tidig vår. Det gäller framför allt katter som går ute och rör sig fritt. Småfåglar som katterna fångar och äter är en av smittkällorna. Salmonellan kan spridas från katter till oss människor. Som kattägare är det viktigt att vara noggrann med sin handhygien och hålla katten borta från livsmedel och köksytor.

Katter smittas, precis som vi människor, främst via det katten äter. Smittade fåglar är en av smittvägarna, framförallt på senvinter och tidig vår. Det beror på att fåglarna då oftare samlas vid fågelbord och smittar varandra. Även smittade fåglars avföring kan sprida smittan. Alla katter kan smittas men det är större risk att bli sjuk av salmonella för en kattunge eller katt med nedsatt immunförsvar.

–   Salmonella kan smitta mellan katter och människor. Därför är det viktigt för kattägare att vara noggrann med hygienen, säger Lotta Möller, kattveterinär på Agria Djurförsäkring.

Människor smittas framför allt via livsmedel. För att undvika smittan är det viktigt att ofta tvätta händerna, och glöm inte att påminna barnen som ofta glömmer det. Håll också katten borta från livsmedel och köksytor. Ta för vana att diska och tvätta kattens saker med en separat diskborste.  Om det finns flera djur i hemmet, se till att vara extra noggrann med hygienen för att undvika smitta mellan djuren.

Symtom på salmonella hos katt

En katt som smittats av salmonella får inte alltid alla nedan symtom. Den kan få lindriga symtom eller vara helt utan symtom trots att den är smittad. I allvarliga fall kan katten bli mycket sjuk med flera av symtomen ovan och till och med få dödlig blodförgiftning.
•Minskad aptit
•Diarré (ibland blodblandad)
•Kräkningar
•Feber
•Buksmärta
•Nedsatt allmäntillstånd

Behandling

Smittade katter kan tillfriskna på egen hand, lindriga symtom behöver oftast inte behandlas. Om katten blir allmänpåverkad, får feber eller slutar äta, har ihållande diarré eller kräkningar behövs understödjande behandling till exempel i form av vätska ges hos veterinär. Det är sällan aktuellt att ge antibiotika. Sjukdomen är anmälningspliktig till länsveterinären som nås via länsstyrelsen.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!