Sara Wadman och Joakim Kullberg är 2018 års kranskulla och kransmas

Joakim Kullberg, IFK Mora Fotbollsklubb, och Sara Wadman, IFK Mora Skidklubb är kransmas och kranskulla för Vasaloppet 2018.

Den 94:e kranskullan i ordningen i Vasaloppet heter Sara Wadman, IFK Mora Skidklubb, och den 30-årsjubilerande kransmasen i Tjejvasan är Joakim Kullberg, IFK Mora Fotbollsklubb.
– Det känns fantastiskt roligt, säger Sara Wadman.
– Jag fick en smärre chock när frågan kom, säger Joakim Kullberg.

I nuläget är 70 000 deltagare anmälda till Vasaloppets vintervecka i februari/mars 2018 och Vasaloppets sommarvecka i augusti 2018.

Under fredagsmorgonen presenterades 2018 års kranskulla och kransmas i TV4 Nyhetsmorgon. Därmed är det klart att tävlingsledarna för Vasaloppet har utsett Sara Wadman till den 94:e kranskullan i ordningen och tävlingsledarna för Tjejvasan har utsett Joakim Kullberg till den 30:e kransmasen. Det är de två som har det som brukar kallas de mest ärofyllda uppdragen bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang.

Sara Wadman har utsetts till 2018 års kranskulla med följande motivering:
”Årets kranskulla är något av mallen för vad som förväntas av en kranskulla i dag och även historiskt. Genom sitt eget och familjens starka engagemang inom Vasaloppsorganisationen och att hon själv jobbat professionellt i Vasaloppets Hus så uppfyller hon alla kriterier och är väl förtrogen med uppgiften. Sara Wadman är ambitiös och social och är det självklara valet av kranskulla. Hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.”

Bo Johansson, tävlingsledare för Vasaloppet

Fakta Sara Wadman, Vasaloppets kranskulla 2018
Ålder: 21 (född 29 mars 1996)
Bor: Mora, Noret
Familj: mamma Anna, pappa Erik och lillebror Isac
Gör: Pluggar design och åker längdskidor
Idrotter: skidor och orientering
Meriter: medaljer i både skidor och orientering från ungdoms- och junior-SM. Bästa resultat i Tjejvasan, placering 20 2014
Mål med din idrott: Framför allt att få vara frisk och kunna tävla så mycket som möjligt. Hålla ihop en hel säsong och få köra SM.
Intressen: vara utomhus, laga mat, gå toppturer på skidor, vandra. Friluftsliv överlag
Beskriv dig själv med tre ord: lugn,kreativ ochsnäll

Som aktiv i IFK Mora skidklubb är Vasaloppets vintervecka alltid en intensiv period. Ännu mer om du själv satsar på skidåkning på elitnivå. 2018 års kranskulla, Sara Wadman, har gått skidgymnasiet i Mora och jobbat ideellt för sina klubbar runt Vasaloppet under hela uppväxten.
– Det är klart jag hoppats på att få bli kranskulla men jag blev ändå förvånad när tävlingsledaren ringde. Nu känns det fantastiskt roligt, säger Sara Wadman.

Genom åren har arbetsuppgifterna handlat om allt från att dela ut dryck, hjälpa till i vallatältet, plockat tidtagningschip vid målet och agerat slutpatrull i Ungdomsvasan. Det senaste året har Sara Wadman även jobbat extra under arrangemanget på Vasaloppets marknadsavdelning. – Jag tror att jag kan förvänta mig många roliga dagar och för mig blir det här något helt nytt. Jag har åkt själv, hejat fram andra och även jobbat under loppen men nu ska det bli kul att få se vad som händer i Sälen och få lite nya perspektiv på allt.

21-åriga Sara har varit aktiv inom både orientering och skidåkning och hela familjen har varit, och är fortfarande, engagerade i föreningen. Mamma Anna Wadman är till exempel tävlingsledare för nystartade Nattvasan. I dag satsar Sara fortfarande på skidåkningen samtidigt som hon pluggar på distans. Tjejvasan är ett av vinterns stora mål.
– I år har jag kunnat träna på bra men innan dess har jag varit mycket sjuk och inte alls fått till det som jag hoppats. I år är målet att hålla en hel säsong och få köra SM.

Genom åren har Sara Wadman testat flera lopp både på skidor och till fots under Vasaloppets arrangemang. Hittills har hon hunnit med Ungdomsvasan, Kortvasan, Stafettvasan och Tjejvasan. Hon har även sprungit Vasastafetten med klubben och vunnit damklassen där. Själva Vasaloppet finns dock kvar och även ett visst sug att ta sig an Ultravasan 90.
– Vi får se om det blir som elitaktiv eller motionär jag åker Vasaloppet. Och jag är väldigt sugen på Ultravasan 90 efter att ha jobbat med arrangemanget i somras. Jag älskar att springa så de vore häftigt att klara det.

Vem hoppas du få ge kransen till söndagen den 4 mars?
– Det vore roligt med en lokal åkare. Till exempel Fredrik Byström, som tävlar för Lager 157, bor i Orsa och tränar mycket här i krokarna.

…och är det något speciellt du är extra nervös för? ­­­
– Nja, kanske om det blir en spurt på slutet. Då är det alltid svårt att se vem som kommer först över mållinjen och det blir svårt att veta vem som ska få kransen.

Joakim Kullberg har utsetts till 2018 års kransmas med följande motivering:
Joakim är idag aktiv inom IFK Mora Fotbollsklubb som är en av IFK Mora Idrottsallians sex klubbar. Joakim spelar i IFK Moras A-lag där han även är lagkapten. Han tillsammans med de övriga spelarna i laget har tagit ett stort steg framåt under 2017 och klivit upp i division 2, vi ser verkligen fram emot fortsättningen under 2018.

Joakims uppväxt är präglad av idrott och stort ideellt engagemang. Tillsammans med sin familj har han lagt många timmar för att hjälpa till vid Vasaloppets olika arrangemang.Joakim är en mycket social och sympatisk person med goda ledaregenskaper.Joakims uppväxt och intresse för idrott gör honom, tillsammans med dessa egenskaper, till en utmärkt ambassadör för Vasaloppet.

Joanna Karlsson och Maria Gustafsson, tävlingsledare för Tjejvasan

Fakta Joakim Kullberg, kransmas 2018
Ålder: 23, (född 13 februari 1994)
Bor: Mora
Familj: sambo Mathilda Edström, mamma Anna och pappa Morgan, syster Jessica, bror Jonathan
Gör: butikssäljare på Ahlsell
Idrotter: fotboll
Meriter: lagkapten för IFK Mora FK som spelar i division 2 från och med 2018
Mål med din idrott: att hela tiden utvecklas och bli bättre på varje träning och match
Intressen: umgås med familj och vänner, resa till värmen
Beskriv dig själv med tre ord: ambitiös, positiv, glad

– Jag fick en smärre chock när frågan om att bli kransmas kom. Det har alltid varit lite av en dröm efter att ha jobbat under Vasaloppet i alla år men inget jag kunde föreställa mig skulle inträffa, säger Joakim Kullberg.

Årets kransmas har sina idrottsliga meriter framför allt på fotbollsplanen där han har rollen som lagkapten i IFK Mora FK som från och med 2018 spelar i division 2.
­– Jag ser det inte som att det är jag personligen som fått utmärkelsen. Mer att klubben och laget gjort det bra de senaste åren där jag har fått äran att vara lagkapten de senaste två säsongerna, säger Joakim Kullberg.

Precis som andra unga i Mora och Sälen som är aktiva i en förening har Vasaloppet varit en stor del av Joakim Kullbergs uppväxt. Även om just skidsporten inte varit den mest aktuella är hela familjen väl insatt i längdåkning och har jobbat ideellt kring Vasaloppet.
– Efter att ha burit ryggsäckar i alla år ska det bli fantastiskt roligt att få se arrangemanget även från insidan. Att dessutom få slänga kransen på segraren blir en ära och en bonus och något jag ser fram emot massor.

I dag jobbar Joakim Kullberg som butikssäljare på Ahlsell i Mora och ägnar sig så mycket som det går åt familj och vänner. Och den mesta övriga tiden går åt till sport där fotboll är nummer ett.
– I gymnasiet slutade jag med hockeyn för att ägna mig mer åt fotboll men för mig har det alltid varit lagidrotter som gäller. Utan lagkamrater och tränare hade jag inte varit någonting i dag.
Året som kransmas för Vasaloppet är något han ser fram emot.
– Det känns spännande och ärofyllt och ska verkligen bli jätteroligt. Framför allt alla kontakter och chansen att få träffa nya människor både i och utanför spåret, säger Joakim Kullberg.

Vem hoppas du få ge kransen till, både under Tjejvasan lördagen den 24 februari och Vasaloppet söndagen den 4 mars?
 – Jättekul om det varit en Moraåkare, annars spelar det ingen större roll.

…och är det något speciellt du är extra nervös för?
 – Det är nog alltid nervöst om man skulle ställa till med någon scen på upploppet men det ska förhoppningsvis gå bra.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!