Säg inte det här till en singel

singel
Som singel kan det vara frustrerande att ständigt behöva förklara sig och sin singelstatus – speciellt för familj och vänner. Frågor och tips som ”Varför har inte du träffat någon?” eller tips om att du borde vara mindre kräsen tas ofta negativt och det bästa sättet att hantera dem är enligt singlarna själva att lyfta fram det positiva med singellivet eller att byta samtalsämne.

Att hela tiden behöva förklara sin singelstatus är något som irriterar många svenska singlar. Mer än 18 procent av singlarna i undersökningen LoveGeist* (från Match.com) uppger att det är speciellt irriterande att behöva förklara sig för den nyfikna men säkert välmenande familjen. I undersökningen där 1000 svenska singlar deltagit uppger singlarna även att det är nästan lika jobbigt när vänner och kollegor lägger sig i.

Välviljan är stor och tipsen är många när omgivningen vill veta mer om singlarnas status. ”Varför är du fortfarande singel?” är standard och även den fråga som hälften av singlarna i undersökningen tycker är den mest besvärande. Kommentarer om att vara mindre kräsen och att man kanske ska prova att gå ut mer uppskattas inte heller av singlarna som listar dessa på en andra respektive tredje plats över kommentarer de helst slipper.

– Att vara singel är roligt och spännande och behöver inte alls vara dramatiskt som många närstående ibland vill få det att framstå. Om man vill träffa någon är det bäst att fokusera på det positiva och njuta av sin tid som singel, säger Anna Bofeldt, marknadschef på Match.com.

Att försöka para ihop en singel med en annan från bekantskapskretsen är inte populärt. Inte heller uppskattar singlarna kommentarer som ”Ibland saknar jag att vara singel” eller ”Du som skulle vara en så bra mamma/pappa”.

Tips: så hanterar du jobbiga kommentarer
Det är nog omöjligt att helt få människor att sluta intressera sig för ens singelliv, det är för väldigt många otroligt spännande. Däremot finns det knep att ta till för att hantera de frågor och kommentarer som kan dyka upp. Enligt singlarna i undersökningen är det allra bästa sättet att lyfta fram det positiva med att vara singel och berätta för folk att det faktiskt är skönt att kunna göra vad man vill utan att vara beroende av någon annan. En annan väg att gå är att byta samtalsämne och prata om något helt annat. Att bara le åt kommentaren och dra ett skämt kan också vara ett sätt att hantera situationen med frågvisa kommentarer om singellivet, uppger singlarna i undersökningen.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!