Så vill svenskarna ändra sin arbetssituation under 2019

Sex av tio (58%) yrkesverksamma svenskar vill göra jobbrelaterade förändringar under 2019. Flest vill vidareutbilda sig (20%), och många vill byta arbetsgivare (16%). Det visar en undersökning från Blocket Jobb i samarbete med Kantar Sifo.

Blocket Jobbs senaste undersökning visar att de som är mest hungriga på omväxling i arbetslivet är unga yrkesverksamma i åldersgruppen 18-29. Av dessa vill sju av tio (69%) genomföra jobbrelaterade förändringar under 2019. Minst intresserade av förändring är 50-65-åringar där varannan (50%) är nöjd som det är – inga förändringar önskas.

– Ju äldre man blir desto mindre tycks man vilja förändra sin jobbsituation. Unga är mer förändringsbenägna och vill testa på olika jobb eller plugga vidare innan man hittar rätt. Om vi utgår ifrån att den önskade förändringen faktiskt genomförs har vi ett intensivt år på arbetsmarknaden framför oss. För att behålla unga talanger gäller det att kunna erbjuda någon form av förändring eller utvecklingsmöjlighet som gör jobbet fortsatt utmanande, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket Jobb.

Invånare i Stockholm, Göteborg och Malmö uppger i större utsträckning att de är intresserade av att göra jobbmässiga förändringar under 2019 (64%), jämfört med invånare i övriga landet (55%).

– Storstäder erbjuder fler tjänster och ett högre tempo, vilket kan vara en utav anledningarna till att resultatet ser ut som det gör. Ett större utbud ger större frihet, och framförallt fler valmöjligheter, vilket kan bidra till att storstadsbor är mer intresserade av ombyte i arbetslivet, säger Linnéa Aguero.

Förändringen flest anställda vill genomföra under kommande året är att vidareutbilda sig, följt av att byta arbetsgivare. Främst är det personer i åldersgrupp 30-49 år som är intresserade av att byta arbetsgivare (19%).

– Den snabba tekniska utvecklingen inom många yrken har säkert en stark koppling till varför önskemålet om att få vidareutbilda sig är stort. Sen kan det ju förstås vara just utbildning som krävs för att ta nästa steg både karriär- och lönemässigt, säger Linnéa Aguero.

Topplista – förändringar yrkesverksamma vill genomföra under 2019
1.Vidareutbilda mig, 20 %
2.Byta arbetsgivare, 16 %
3.Byta arbetsuppgifter, 15 %
4.Byta yrke, 12%
5.Byta till en ny chef, 9 %

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!