Så tänker svenskar kring betalningssäkerhet

Från och med september i år kommer betalningsdirektivet PSD2 att kräva starkare kundautenticering, kallat SCA, vid finansiella transaktioner. En ny undersökning visar hur svenskar tänker kring ytterligare kontroller och visar också att många är mer bekymrade över att någon stjäl ens identitet än plånbok.

“När de nya reglerna träder i kraft kommer en del svenskar uppleva det besvärligt, visar undersökningen,” säger Dylan Jones, ansvarig för FICO i Norden. ”Även om många är öppna för ytterligare kontroller i samband med onlinebetalningar, visar undersökningsresultatet att nära hälften exempelvis skulle avbryta processen med att öppna ett nytt bankkonto om det också skulle krävas ett telefonssamtal eller besök.”

Undersökning: Säkerhetskontroller vid användning av betalkort på nätet
•Vi önskar mer kontroller – 30 procent
•Det är lagom antal kontroller – 47 procent
•Det är för många kontroller – 4 procent

Undersökning: Om samtal eller besök krävs för att öppna bankkonto
•Skulle avbryta och inte öppna kontot – 14 procent
•Skulle prova en annan bank – 35 procent
•Skulle följa de extra stegen – 52 procent

Lösenord mest populärt

Initiativet för att stärka autenticeringarna, SCA, är en del av betalningsdirektivet PSD2, och innebär att konsumenter måste identifiera sig genom minst två av följande:
•Något du känner till, som ett lösenord
•Något du äger, som en smartphone
•Något du har, som ett fingeravtryck

BankID uppfyller dessa kriterier, men i de fall detta inte är möjligt, visar undersökningen att svenskar värdesätter olika alternativ där lösenord skickat till mobilen är mest populära ,följt av fingeravtryck på den mobila enheten.

Undersökning: Så vill jag verifiera mig:
•Lösenord skickat till min mobil – 21 procent
•Fingeravtryck på min enhet – 14 procent
•Kod via enhet med kort – 9 procent

“Näthandelns framväxt har lett fram till att konsumenter har mindre och mindre tålamod för långa och komplexa processer,” säger Dylan Jones. “Det sätter press på banker att förenkla processen för nya kunder och se till att rätt kreditchecker sker smidigt och i rätt tid.”

Få bekymrar sig om plånboken

Undersökningen visar också att 53 procent av svenskarna oroar sig för att få sin identitet stulen. Endast 8 procent oroar sig för att deras plånbok ska bli stulen.

“Plånboken innehåller inte längre nycklarna till vårt finansiella kungarike i takt med att mobila betalningar blir allt mer vanligt,” säger Dylan Jones. ”Samtidigt som innehållet i din plånbok, som betalkort, kan spärras, är det svårare att spärra en bedräglig användning av din identitet på nätet.”

Undersökning: Detta oroar svenskar mest:
1.Att ens identitet används för att öppna bankkonton – 33 procent
2.Att bedragare använder ens betalkort för att köpa saker – 22 procent
3.Att ens identitet används för att få kontroll över ens finanser – 20 procent
4.Att ens plånbok blir stulen – 8 procent
5.Att bedragare lurar en att godkänna en betalning – 5 procent

“Det är överraskande att så få svenskar oroar sig för att bedragare ska lura dem att godkänna betalningar, eftersom vi sett många uppmärksammade fall av mobila bank-ID-bedrägerier på sistone,” säger Dylan Jones. “Men, det kan vara så att man tänker att bedrägerier kopplat till mobilt bank-ID kräver att man själv medverkar genom att godkänna transaktionen, medan andra typer av bedrägerier upplevs kunna hända utan att man själv gör något.”

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!