Så stoppar du vägglusen att följa med dig hem från resan

Från att vägglusen i princip varit utrotad i västvärlden har vi de senaste åren sett en oroväckande stark återkomst i Sverige och antalet vägglussaneringar ökar för varje år. Men svenskarna har knappt lärt sig känna igen dem. En riskfaktor är utomlandsresor, men du kan stoppa de objudna fripassagerarna med några enkla åtgärder.

För många svenskar är en semester utomlands en härlig del av ledigheten. Tyvärr är det allt fler som får vägglöss med sig tillbaka i bagaget .

– Det räcker att du lagt resväskan på golvet i hotellrummet för att lusen ska kunna krypa in och följa med hem till Sverige. Många vet heller inte hur en vägglus ser ut eller vad man ska leta efter, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar.

Kännetecken på att det finns vägglöss är svart spillning, blodfläckar på lakanet och torkade skalbitar. Större kolonier av löss ger en lite mjölig doft. Ibland ser du till och med en levande lus.

– Människor drabbas väldigt olika av betten från vägglöss. Vissa får stora elaka bett, medan en del knappt får några symtom alls. Ingenting tyder dock på att lusen överför sjukdomar, säger Susanne.

Det är mycket svårt att bli av med vägglöss när du väl fått in dem, men det går.

– Kemisk bekämpning är den vanligaste metoden, säger Susanne Fagerberg. Alternativa metoder är värmebehandling, frysbehandling och giftfria preparat. Tidsaspekten kan vara några dagar upp till månader beroende på scenario och skada.

Så här gör du för att undvika att drabbas:

Inför resan
•Ta med dig några plastpåsar att lägga kläder i – vägglöss kan inte ta sig igenom plast.
•Ta med en ficklampa och ett förstoringsglas så kan du enkelt kontrollera säng och textilier på din destination.

När du kommer fram till ditt resmål
•Ställ bagaget i badrummet först och kontrollera igenom rummet.
•Lägg aldrig väskan på eller under sängen, placera den istället högt och långt borta från sängen.
•Låt dina kläder ligga kvar i väskan, packa inte upp dem.
•Lägg tillbaka kläder som du använt i väskan, sprid dem inte i rummet.

När du kommer hem
•Ta aldrig in väskan i sovrummet, placera den utomhus om du kan, eller i badrummet/duschen.
•Tvätta alla kläderna i 60 grader, torktumla eller använd torkskåp.
•Det du inte kan tvätta lägger du i en plastpåse i frysen (-18 grader). Alla stadier av vägglöss dör i -18 grader efter en timme men låt dem gärna ligga längre för att vara på den säkra sidan.
•Dammsug resväskan kasta sen dammsugarpåsen.

Får du problem med vägglöss hemma behöver du hjälp med sanering. Bor du i villa ringer ditt försäkringsbolag för att få råd. Bor du i lägenhet kontaktar du din bostadsrättsförening eller hyresvärd.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!