Så skjuter du fyrverkerier

Det finns alltid risker med fyrverkerier och den vanligaste orsaken till olyckor är felhantering. När du ska skjuta fyrverkerier är det viktigaste att följa anvisningarna och att vara nykter. Gå ihop flera och planera i god tid när det är ljust ute.

Använd en avfyrningsramp

När du förbereder ett fyrverkeri med stora raketer är det en bra idé att bygga eller köpa en ramp. För stora raketer kan du använda PVC-rör som du förankrar så att de står stadigt. Tomflaskor är för ostadiga för stora raketer och kan välta.

För små raketer kan du bygga en egen ramp genom att stoppa tomglas i en läskback. Förankra backen ordentligt och se till att raketerna står upprätt, de får absolut inte peka mot åskådarna!

Fyrverkeritårta

En fyrverkeritårta innehåller många effekter och är ofta lättare att använda än raketer. Det är ändå viktigt att du läser instruktionerna som följer med. Tårtan ska stå stadigt på plant och hårt underlag. Stabilisera gärna tårtan med hjälp av något som inte kan brinna upp.

Om fyrverkeriet inte fungerar

  • Använd aldrig en fyrverkeripjäs som har blivit fuktig eftersom den då inte fungerar.
  • Gå aldrig fram till en pjäs som inte har avfyrats! Vänta minst 20 minuter och försök inte att tända den igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • En pjäs som inte fungerar ska alltid reklameras. Du ska alltid kunna lämna tillbaka ditt fyrverkeri där du köpte det.
  • Förutom att reklamera fyrverkeriartikeln så är det även bra att anmäla de produkter som du upptäcker är defekta eller farliga till MSB. Anmälan skickas tillsammans med eventuella bilder och övrig information som finns på den aktuella produkten till : anmalan.marknadskontroll@msb.se 
    Det går även bra att ringa in till MSB om du vill vara anonym.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!