Så påverkar sommarvädret våra mat- och dryckesvanor

Hur varmt eller kallt vädret blir i sommar kommer att påverka hur vi äter, det visar en Sifo-undersökning genomförd i maj på uppdrag av ViktVäktarna. Var femte svensk äter onyttigare vid en varm sommar – medan en kall sommar gör att fler äter mer. Det som påverkas mest av vädret är våra alkoholvanor; 2 av 5 dricker mer alkohol när det är varmt ute. Nära var femte svensk går upp i vikt över sommaren.

En färsk Sifo-undersökning som ViktVäktarna låtit göra visar att en femtedel (19%) av svenskarna äter onyttigare vid en varm sommar än vid en kall. Det är främst de yngsta, de mellan 15-34 år, som uppger detta: 25 procent jämfört med 13 procent av de mellan 56-79 år. Blir sommaren istället kall kommer nära var fjärde svensk (23%) att äta mer än de generellt brukar.

I samma undersökning framgår att nära var femte (17%) svensk brukar gå upp i vikt under sommaren. Detta gäller fler kvinnor (19%) än män (14%).

– Historiskt har vi sett att flest hittar hälsomotivationen runt höst och vid nyår – men nu ser vi en tydlig trend att allt fler vill leva hälsosamt året runt. Sommarsemestern blir en utmaning då många byter ut alla måsten mot kravlöst umgänge kring god mat och dryck. Och så ska det ju också vara! Välj bara lite smart så behöver inte vikten påverkas alls, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Alkoholvanorna påverkas mest
Det är främst vårt alkoholintag som påverkas av huruvida sommaren är varm eller kall. 2 av 5 dricker mer alkohol när det är varmt – och då främst männen. Jämför man mellan åldrarna svarar nästan varannan (48%) av de som är mellan 15-34 år att de dricker mer alkohol när det är varmt jämfört med drygt var fjärde (28 %) av de som är mellan 56-79 år. Trenden är som tydligast i Stockholm, där 44 procent dricker mer under en varm sommar jämfört med exempelvis 28 procent av de som bor mellersta Norrland.

Från undersökningen:
17% går upp vi vikt över sommaren (män 14%, kvinnor 19%)
23% äter generellt mer en kall sommar (män 17%, kvinnor 29%)
19% äter generellt mer onyttigt vid en varm sommar (män 20%, kvinnor 18%)
39% dricker mer alkohol en varm sommar (män 52%, kvinnor 60%)

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!