Så påverkar flygskammen drömmen om utlandsboende

Många svenskar drömmer om att köpa bostad utomlands samtidigt som flygresors miljöpåverkan diskuteras mer och mer. Sju av tio svenskar som vill köpa boende utomlands påverkas i låg uträckning av miljöaspekten, enligt ny Sifo-undersökning. 23 procent anger att deras inställning till utlandsköp påverkas i hög utsträckning.

Fastighetsbyrån, med verksamhet i Sverige, Spanien och Portugal, har genomfört en Sifo-undersökning för att ta reda på svenskarnas syn på att köpa boende utomlands och flygresors miljöpåverkan. Svaren visar att 19 procent drömmer om att köpa bostad utomlands, i hög eller mycket hög utsträckning, och 28 procent uppger att de skulle välja ett annat land än Sverige om de skulle köpa fritidshus.

Bland de som drömmer om att köpa bostad utomlands anger majoriteten, 71 procent, att deras inställning till köpet påverkas, i låg eller mycket låg utsträckning, av flygets miljöpåverkan. 23 procent svarar att deras inställning påverkas i hög eller mycket hög utsträckning. Bland allmänheten anger 31 procent att flygets negativa miljöpåverkan påverkar hur mycket de flyger, i hög eller mycket hög utsträckning.
•Vi märker att flygresors miljöpåverkan har kommit upp mer på agendan. En liten del kanske väljer bort boende på varmare breddgrader på grund av miljöfrågan – men de flesta verkar ta in det i beräkningen på andra sätt. Till exempel i val av land, transportsätt och att man är där längre perioder åt gången, säger Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån utland.

Satsning på VR-visningar för att minska flygresorna
Enligt en annan undersökning från Nepa, gjord på uppdrag av Fastighetsbyrån, kan många svenskar som drömmer om att ha en bostad utomlands tänka sig att köpa på distans. På frågan ”Skulle du kunna tänka dig att köpa bostad på distans med hjälp av en verklighetstrogen VR-visning?” svarade 17 procent ”Ja, absolut”, 40 procent svarade ”Eventuellt, beroende på hur bra bild VR-visningen ger” och 43 procent svarade ”Nej, jag måste se bostaden på plats”.
•Ny teknik är avgörande för att möta våra miljöutmaningar och för oss som förmedlar bostäder utomlands kan VR-tekniken dra ett litet strå till stacken. Bra VR-upplevelser skapar möjligheter för de som kan tänka sig att köpa på distans. För de som ändå vill se bostaden innan köp gör VR-visningarna att man kan minska antalet visningsresor, säger Daniel Nilsson.

För att möta efterfrågan på bra VR-visningar så gör Fastighetsbyrån nu en satsning på en nyutvecklad app för Oculus Go. I appen laddas löpande de bostäder som företaget förmedlar i Spanien och Portugal upp och användaren kan uppleva dem i VR.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!