Så mycket övertid jobbade tjänstemännen förra året

Foto: Camilla Svensk

De privata tjänstemännen i Sverige samlade tillsammans ihop 1,5 miljoner övertidstimmar per vecka förra året. Utslaget på de som arbetade övertid innebar det nästan en extra arbetsdag i veckan, visar nya siffror från Unionen. – Det är ohållbart. Vi behöver bättre balans mellan krav och resurser på våra arbetsplatser, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

Sex dagars arbetsvecka avskaffades på 1970-talet i Sverige. För många privata tjänstemän är det ett faktum än i dag.

Totalt sett arbetade de privata tjänstemännen i Sverige nästan 1,5 miljoner timmar i övertid per vecka förra året, visar ny statistik från Statistiska centralbyråns arbetskraftundersökning (AKU) som Unionen har låtit ta fram. Utslaget på de som arbetade övertid innebar det nästan en extra arbetsdag – i veckan.

– ­Sveriges tjänstemän är pressade och övertiden är ett tydligt tecken på att arbetsbördan är för stor. Vi hinner helt enkelt inte med det vi ska inom ordinarie arbetstid. Det är oacceptabelt, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

Det är vanligare att män arbetar övertid än kvinnor, enligt undersökningen. Störst andel tjänstemän som arbetar övertid finns i Jönköpings län följt av Dalarna och Kronoberg.

Samtidigt är psykisk ohälsa ett stort problem inom samtliga branscher på den privata arbetsmarknaden. Den främsta anledningen är stress.

– Övertidsberget visar på ett glapp mellan krav och resurser. Det är ohållbart och där vilar ett stort ansvar på arbetsgivarna, säger Martin Linder och fortsätter:

– Många tjänstemän saknar i dag nödvändig tid för återhämtning och det är ett problem. Den skadliga jobbstressen måste stoppas.

 

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!