Renoveringen av Norskegården går framåt

Sedan en tid tillbaka pågår renoveringen av ”Norskegården” i Charlottenberg efter att Eda Bostad köpte fastigheten av en privatperson som under ganska lång tid inte lagt särskilt mycket krut på underhåll, vilket resulterat i ett ganska luggslitet utseende.

Nu färdigställs det kulturhistoriskt intressanta huset till 3 stycken lägenheter, en på övervåningen på 110 kvadratmeter med balkong och där nereblir det två tvåor på knappt 50 kvadratmeter med uteplats.

”Norskegården” är Q-märkt i kommunens detaljplan eftersom den anses ha ett kulturhistoriskt värde.  Enligt planen får byggnaden inte rivas och ”underhåll ska ske med ursprungliga material, kulörer och byggnadsteknik”.  Namnet Norskegården kommer av att byggnaden förr har använts som övernattningsställe av norsk tågpersonal.

Hur kommer det sig då att bostadsbolaget bestämde sig för att köpa byggnaden? Efterfrågan på lägenheter i Charlottenberg är stor och man har från Bostadsbolaget sida gjort en insats på att bygga om lokaler där det tidigare funnits kommunala verksamheter till lägenheter vilket går snabbare än att bygga nytt samt att Norskegården tidigare har varit en stor fin byggnad som prytt Charlottenberg, men har på senare tid utvecklats till en förfallen byggnad som gett ett mindre bra intryck, speciellt synlig är den för de som kommer med tåg, då det är i princip det första man ser då man går av tåget.

Siste men inte minst har man sett till andra värden än rent ekonomiska. Den estetiska vinsten för samhället var också viktigt när man tog beslutet.

På Edaportalen använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Ok, jag fattar!